Mainos
Mainos

Kaupat havittelevat lääkemyyntiä

Kauppa haluaa myyntiin reseptivapaat lääkkeet. Apteekit eivät lämpene ajatukselle, vaan vetoavat lääketurvallisuuteen

Ajatus reseptivapaiden lääkkeiden saamisesta kauppojen hyllyille on saanut kauppaketjut liikkeelle. Päivittäistavarakaupan yhdistys aikoo esittää apteekkilain muutosta ja itsehoitolääkkeiden saamista kauppoihin. Apteekit muistuttavat, että toteutuessaan hanke vaarantaisi lääketurvallisuuden ja harventaisi Suomen apteekkiverkostoa.

Päivittäistavarakaupun yhdistyksellä on kaikkiaan 3500 liikettä, jotka ilmoittavat olevansa kuluttajan asialla.

Pietarsaaren kauppakeskuksessa apteekki ja suuri päivittäistavaraketju toimivat naapureina. Apteekki on menettänyt nikotiinikorvaustuotteiden myynnistä jo puolet, vaikka hinnat ovat suurin piirtein samat käytävän molemmin puolin. Kaupan puolella havitellaankin nyt itsehoitolääkkeiden laajempaa valikoimaa.

- No kyllä se minun mielestä olisi ihan hyvä asia, koska useimmiten ihmiset tarvitsee vaan tämmöisiä tavallisia jokapäiväisiä, myymäläpäällikkö Harri Riikola Pietarsaaren Prismasta kertoo.

Kauppa hakee esimerkkiä Tanskasta ja Norjasta, jossa reseptivapaita lääkkeitä on myyty jo vuosia kaupoissa ja kioskeissa. Hinnat ovat pudonneet niin apteekin kuin kaupankin hyllyissä, mutta apteekkiverkosto on harventunut.

- Aivan varmasti näin tulisi tapahtumaan. Sillä on kuitenkin niin merkittävä osa apteekkien taloudessa, Pietarsaaren Prisman asiakas Inger Koskela uskoo.

Reseptivapaiden lääkkeiden osuus apteekkien myynnissä on suuri. Kauppoihin mahtuisi vain murto-osa lääkkeistä, eikä palveluun kuuluisi minkäänlaista neuvontaa.

Apteekit korostavatkin ammatillista osaamistaan. - Keskustelemme asiakkaan kanssa, opastamme lääkityksessä ja ohjaamme tarvittaessa lääkäriin. Se kyllä puuttuu tuolta kaupan kassalta tämä palvelu, apteekkari Tapio Sundell Pietarsaaren Medi-Apteekista kertoo.

Lähes kymmenen vuotta kestänyt vääntö lääkemyynnistä on saanut tuulta purjeisiinsa hyvin lähteneestä nikotiinikorvaustuotteiden kaupasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme