Mainos
Mainos

Kaupoissa aiempaa enemmän vaarallisia sähkötuotteita – vika voi piileksiä vuosia

Markkinoilla liikkuu aiempaa enemmän vaarallisia sähkötuotteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tekemässä markkinavalvonnassa löydettiin viime vuonna merkittävästi edellisvuotta enemmän vaarallisia ja vakavasti puutteellisia sähkötuotteita.

Viime vuonna yhteensä 72 sähkötuotetta joutui palautusmenettelyyn eli maahantuoja velvoitettiin keräämään tuotteensa takaisin aina kuluttajilta asti. Vuonna 2011 vastaava luku oli 57 ja vuonna 2010 puolestaan 32.

Tukesin ylitarkastaja Mika Toivonen kertoo, että suurin osa vaarallisista tuotteista on led-lamppuja, latureita ja verkkoliitäntäkojeita. Myös jatkojohdoista ja kaapelikeloista löytyy puutteita.

- Yleisimmin tuotteiden markkinoilla oloa joudutaan rajoittamaan sen vuoksi, että niissä on puutteellinen erotus eli eristykset verkkojännitteisten ja kosketeltavien osien välillä. Puutteita esiintyy myös liitäntäjohdoissa ja kotelointivaatimuksissa.

Vaarallisista ja puutteellisista tuotteista voi kuluttajalle koitua harmia aina sähköiskuista tulipaloihin asti. Toivonen muistuttaa, että puutteellisten tuotteiden ongelmat eivät välttämättä näy heti, vaan tulevat esiin vasta pidemmän käytön myötä.

- On hyvä muistaa, että sähköiskun vaara ei realisoidu heti, vaan jos tuote on puutteellisesti rakennettu, se voi käytössä ilmentyä vasta vuosienkin päästä. Toinen on se, että niissä voi olla tulipalon riski. Tuote voi esimerkiksi lämmetä liikaa tai tuotteessa voi tapahtua oikosulku tai tuotteen kotelo ei ole palonkestävä.

Valvonta kohdistetaan riskituotteisiin

Tukes teki viime vuonna yli 3 600 sähkölaitteisiin liittyvää markkinavalvontakäyntiä. Valvontaa tehdään riskiperusteisesti eli pistokokeilla. Kaupoista pyritään etsimään vaarallisia tuotteita.

Toivonen sanoo, että palautusmenettelyyn joutuneiden tuotteiden määrän kasvu on osoitus siitä, että Tukes on onnistunut pistokokeissa vaarallisten tuotteiden etsinnässä.

- Valvonta kohdistetaan yleensä tiettyihin uusiin tuoteryhmiin, joissa riskit ovat suurimmat ja joissa vikoja esiintyy eniten. Eli esimerkiksi led-tuotteet ovat viime aikoina Tukesin valvonnassa, koska kyseessä on uusi voimakkaasti lisääntyvä tuoteryhmä hehkulamppujen poistumisen myötä. Ja jos jossain tuoteryhmässä on havaittu runsaasti puutteita, toki sitä tuoteryhmää sitten pidetään tarkemmin silmällä.

Toivonen myöntää, että sähkötuotteiden valvonnassa on haasteensa tuotekirjon ja -määrän laajentumisen myötä.

- Sähkötuotteilla ei enää ole myöskään pakollista ennakkotarkastusta EU-alueella, vaan valmistaja itse kiinnittämällä c-merkin vakuuttaa, että tuote on sitä koskevien määräysten mukainen ja siihen on uskominen kunnes toisin todistetaan. Eli tässä tulee kuvaan tämä markkinavalvonta, joka on sitten jälkijättöistä valvontaa markkinoilla. Eli on haastavaa, että ne resurssit kohdennetaan juuri oikeisiin tuotteisiin.

Myös kuluttajat ilmoittavat Tukesille aiempaa useammin sähkötuotteiden puutehavainnoista. Toivosen mukaan Tukes saa kuluttajilta ilmoituksia päivittäin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme