Mainos
Mainos

Kauppalehti: Thaimaasta tulossa aiempaa selvästi vähemmän marjanpoimijoita – hinnat nousevat

Suomalaisilla marjayhtiöillä on ollut suuria vaikeuksia houkutella thaimaalaisia poimijoita tänä kesänä. Kauppalehti kirjoittaa, että tilanne näkyy pian myös marjanostajan kukkarossa

Thaimaalaisia marjanpoimijoita saapuu tänä vuonna Suomeen selvästi tavallista vähemmän. Kauppalehden selvityksen mukaan Ulkoministeriön arvio on, että tulijoiden määrä jää selvästi alle 3 000:n, kun viime vuosina luku on ollut melko tasaisesti 3 500.

– Marjojen hinta on laskenut nyt kolme vuotta, ja tänä vuonna halukkaita tulijoita oli todella hankala rekrytoida, kainuulaisen marjatuoteyhtiö Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo Kauppalehdessä.

Ulkoministeriön mukaan tilanne on samanlainen myös muilla marjantuottajilla.

Suurin syy poimijoiden kaikkoamiseen on se, että hyvät sadot ovat laskeneet mustikan hintaa viime vuosina.

– Jos poimit mustikoita keskimäärin 60 kiloa päivässä, sillä on iso merkitys, saatko siitä käteen euron vai 1,5 euroa kilolta. Jos tulot leikkautuvat 30 prosenttia, kyllä siinä moni miettii, Vasunta havainnollistaa.

Kiantaman marjanpoimijat tienaavat reilun parin kuukauden työrupeaman aikana keskimäärin 6 500 euroa bruttona.

Mustikkasadosta on Luonnonvarakeskuksen mukaan tulossa tänä keskinkertainen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme