Mainos
Mainos

Kauppiaat ovat epävarmoja, saako kapselisavukkeita myydä

Vähittäiskaupassa on epävarmuutta siitä, saako makuaan muuttavia kapselisavukkeita eli napsutupakoita myydä. Valvira kielsi myynnin uuden tupakkalain nojalla, mutta hallinto-oikeus on myöntänyt myyntiin muutamia kuukausia lisäaikaa. 

Uusi tupakkalaki tuli voimaan elokuussa. Syyskuun puolivälissä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira julkisti määräyksen, joka kielsi kapselisavukkeiden myynnin. 

Tupakkayhtiöt Philip Morris ja Imperial Tobacco valittivat Valviran määräyksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus antoi marraskuussa välipäätöksen, jonka mukaan määräyksen täytäntöönpano keskeytetään ensi maaliskuun loppuun asti - eli kapselisavukkeita saa siihen asti myydä. Lopullisen ratkaisun oikeus antaa myöhemmin. 

Tupakkayhtiöitä hiersi myyntikiellossa muun muassa se, että niillä on runsaasti kapselitupakoita varastossa. Verotkin niistä on jo maksettu.  

Hallinto-oikeuden päätöksestä huolimatta Valvira ei heti poistanut kotisivuiltaan ohjetta, jonka mukaan kapselitupakoiden myynti on kiellettyä. Tupakkayhtiöt kääntyivät Helsingin käräjäoikeuden puoleen, joka asetti Valviralle 100000 euron uhkasakon. Sen jälkeen Valvira poisti ohjeen kotisivuiltaan. 

Toiset myyvät, toiset eivät 

S-ryhmä kertoo lopettaneensa napsutupakoiden myynnin syyskuussa. Kesko suosittelee K-kauppiaille samaa. 

– S-ryhmä ei voi myydä tuotteita, joiden laillisuus ei ole täysin selvä, perustelee valikoimapäällikkö Venla Kuoppamäki

Sen sijaan ainakin R-kioskit ja osa huoltoasemista ottivat kapselitupakat uudelleen myyntiin sen jälkeen, kun Helsingin käräjäoikeus antoi päätöksensä kolmisen viikkoa sitten. 

– Meillä toimitaan niin kuin laki ja säädökset säätävät. Tässä tapauksessa asiassa oli vähän tulkinnanvaraa, sanoo R-kioskien viestintäpäällikkö Karin Gummerus.  

Kielto perustuu EU-direktiiviin 

Philip Morrisin viestintävastaavan Päivi Mononen-Mikkilän mukaan kapselisavukkeet ovat tupakkayhtiöille pienehkö tuoteryhmä.  

Kapselisavukkeiden kieltäminen perustuu EU:n tupakkadirektiiviin. Useat muut EU-maat ovat uusineet tupakkalakinsa jo hieman ennen Suomea. 

– Kapselisavukkeista ei Suomessa ole voimassa olevaa päätöstä, joka kieltäisi niiden myymisen, sanoo Mononen-Mikkilä.  

Mononen-Mikkilän mukaan EU-direktiivi kieltää kapselisavukkeiden myynnin kuluttajille 20. toukokuuta 2017 alkaen. 

Valvirasta asiaa ei tahdottu kommentoida. Sen sijaan aluehallintovirastot ovat antaneet lyhyen ohjeen kapselitupakoista. 

– Meidän näkemyksemme on, että kapselisavukkeet tulivat kielletyiksi, kun tupakkalaki tuli voimaan. Aluehallintovirasto ei kuitenkaan ole antanut suoraa ohjausta valvontatoimenpiteistä, muotoilee ylitarkastaja Kimmo Ilonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot