Mainos
Mainos

Kaupungit alttiimpia sääkatastrofeille kuin maaseutu

Kaupungit ovat alttiimpia sääkatastrofeille kuin maaseutu. Siksi ongelmista mahdollisimman ajoissa varoittavat sääennusteet ovat tärkeitä varsinkin suurille kaupungeille, linjaa Vaisalan tutkimusjohtaja Walter Dabberdt.

Kaupungit itsessään luovat äärisääilmiöitä.

– Kaupungissa saattaa olla enimmillään jopa 12-15 astetta lämpimämpää kuin ympäröivällä maaseudulla, Dabberdt tähdentää.

Urbaaneissa ympäristöissä myös esimerkiksi rankkasateet voivat ylittää viemäriverkoston poistokyvyn. Paljon asfalttia sisältävät seudut ovat ylipäänsä tulvaherkkiä.

Usea tapahtumassa oleva muutos vaikuttaa samalla kertaa kaupunkisäähän ja -ilmastoon. Näitä muutoksia ovat väestönkasvu, ilmastonmuutos, väestön muuttaminen rannikoille sekä kaupungistuminen.

Yli puolet maapallon väestöstä asuu kaupungeissa. Tämä raja ylitettiin vuonna 2007.

Sääongelmien ehkäisykeinoksi soveltuu kaupungeissakin puiden istuttaminen. Myös viherkatot ja rakennusten vaalea väritys ovat hyödyksi.

Tutkimusjohtaja Dabberdt arvioi, että tiivis kaupunkirakenne New Yorkin tyyliin on ilmastovaikutusten kannalta parempi kuin laaja, hajautettu kaupunki kuten Los Angeles

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme