Mainos
Mainos

Kaupunkien terveydenhuoltokuluissa suuria eroja

Suomen suurimpien kaupunkien terveydenhuoltokuluissa on suuria eroja, kertoo Kuntaliiton selvitys. Helsinki käyttää eniten rahaa asukasta kohti - jopa 30 prosenttia enemmän kuin Lahti. Helsinki perustelee rahan kulumista mm. laajalla terveyspalvelujen tarjonnalla.

Terveydenhuollon kustannusten vertailussa on hyvä muistaa, että kaksi kolmasosaa kuluista tulee henkilökunnan palkoista.

Kuntaliiton vertailussa Helsinki on ykkönen. Siellä terveydenhuolto maksaa eniten - 8500 markkaa asukasta kohti vuodessa. Oulu käyttää tuhat markkaa vähemmän, samoin Vantaa ja Jyväskylä.

-Kaikista suurin kirjo tarjonnassa on Helsingissä ja siellä on vaativaa erityistasoa muuta maata enemmän, sieltä tulee kalliita potilaita, Helsingin kaupungin kehittämisjohtaja Tuija Manninen sanoo.

Helsinki arvelee, että tarjonta luo kysyntää. Neljä prosenttia potilaista tuo puolet kustannuksista. Lisäksi pääkaupunkien terveyskulut ovat muuta maata suuremmat myös muualla Euroopassa.

-Jos olet joka päivä vuodeosastolla, keskimääräinen vuodeosastokustannus on 680-1000 mk. Siitä kerääntyy äkkiä satojentuhansien lasku, Manninen laskee.

Turku, Kuopio, Tampere ja Espoo ovat kustannuksissaan keskitasoa. Porissa kuluu selvästi alle seitsemäntuhatta markkaa vuodessa. Lahti on hännänhuippu kuudella ja puolella tonnilla.

Lahdessa on poistettu erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päällekkäisyyksiä ja säästetty.

-Mitään suuria uusia toimintoja ei yhtäkkiä pystytä aloittamaan ja hyvin tarkkaan on suunniteltava nykyisetkin toiminnot, johtava ylilääkäri Risto Savilahti Lahdesta sanoo.

Kaupunkien kuluista on saatu vertailukelpoisia käyttämällä ikävakiointia. Vanhusten määrän vaikutus hoitokustannuksiin on otettu huomioon.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.10.2001)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme