Mainos
Mainos

Kaupunkilaiset pelkäävät eniten ydinkeskustassa

Suomesta on tarkoitus tehdä Euroopan turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi turvallisuusviranomaiset ja asiantuntijat ovat laatineet kaupungeille turvallisuusohjelman.

Pelottomat puistot, kodikkaat korttelit -turvallisuusohjelma ei varsinaisesti määrää kaupungeille tehtäviä vaan esittää yhteisiä toimintatapoja kaupunkien turvallisuuden parantamiseksi.

Käyttöön kaikissa kaupungeissa

Ohjelma koostuu neljästä toimintapolitiikasta, jotka toivotaan otettavan käyttöön kaikissa kaupungeissa.

Tavoitteiksi nostetaan esimerkiksi yhteistyön edistäminen turvallisuusasioissa. Lisäksi keskitytään väkivallan vähentämiseen sekä lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseen.

Tavoitteiden toteutumiseksi esitetään myös joukko konkreettisia toimenpiteitä.

Turvallisuuden tunnetta voidaan parantaa esimerkiksi sillä, että asukas voi helposti ilmoittaa hylätystä autosta, palaneesta katulampusta tai muusta turvattomuutta lisäävästä asiasta. Lisäksi esitetään alkoholinkäyttöön puuttumista ja vanhempien roolin vahvistamista.

Kaupunkien ydinkeskustat ongelmallisia

Turvallisuusohjelman laadintaa ohjannut kansliapäällikkö Ritva Viljanen kertoo, että eniten turvattomuutta herättävät kaupunkien keskustat.

— Esimerkiksi Helsingissä Kamppi-Kluuvi -alueella tapahtuu 60 prosenttia Helsingin kaikesta rikollisuudesta. Eli jos siitä saataisiin rikollisuus pois niin 60 prosenttia Helsingin kaikesta rikollisuudesta katoaisi saman tien.

Hot Spotilla kiinni oikeisiin paikkoihin

Turvallisuusohjelmassa toivotaan kaupunkien ottavan käyttöön Hot Spot -menetelmän. Tässä menetelmässä kootaan yhteiselle karttapohjalle usean viranomaisen tiedot turvallisuusuhkista. Näin toimenpiteet voidaan kohdistaa oikeisiin paikkoihin ja kaupunginosiin.

Tutkimusten mukaan puolet kaikista rikoksista keskittyy neljään prosenttiin osoitteista. Näihin ongelmapaikkoihin keskittyminen on tehokas keino poistaa häiriöitä. Ongelmien ei ole todettu siirtyvän muualle, kun niihin on alettu puuttua.

— Näyttää siltä, että kun jostain paikasta, esimerkiksi tietyn ravintolan ympäristöstä tai juna-asemalta saadaan turvallisuustasoa parannettua, se sama rikollisuus ei siirrykään kulman taakse vaan se todella vähenee, Viljanen toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme