Mainos
Mainos

Kaupunkisuunnittelun trendi: Autot pois keskustoista

Ajatus autottomista kaupunkien keskustoista elää MTV:n SuomiAreenaan Porissa osallistuneiden asiantuntijoiden mukaan edelleen vahvana eri puolilla Suomea.

- Keskustoihin muuttavat ihmiset hakevat kaupunkilaista elämää ja siihen kuuluu ehdottomasti liikkuminen kävellen tai pyöräillen. Kaupunkisuunnittelu pyrkii vastaamaan toiveisiin, mutta ristiriita syntyy, kun muidenkin keskustan käyttäjien tarpeet pitäisi ottaa huomioon, kertoo kulttuurimaantieteen yliopistonlehtori Rami Ratvio Helsingin yliopistosta.

Tulevaisuuden liikkumismuodoista ja kaupunkikeskustoista on olemassa monia erilaisia visioita. Yhteistä monelle niistä on pysäköintitilojen tarpeen väheneminen. Ympäristöministeriön rakennusneuvos Matti Vatilon mukaan suuntauksen voi huomata jo nyt.

- Esimerkiksi Helsingissä autoistumisaste on saavuttanut lakipisteensä ja on vähenemään päin. Monissa muissa eurooppalaisissa kaupungeissa sama kehitys on nähtävissä vielä paljon voimakkaammin, Vatilo sanoo.

Yksityisautojen pysäköinnille ei siis enää jatkossa järjestetä niin paljon tilaa kuin aiemmin ja myös muilta osin suomalaiset kaupungit kehittyvät yhtenäisten trendien pohjalta. 

- Tällä hetkellä keskustoja pyritään elävöittämään, kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita parannetaan. Jatkossa myös kauppa keskittyy entistä enemmän kauppakeskuksiin, toteaa Ratvio.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme