Mainos
Mainos

Kaveripiiri vaikuttaa opiskelusuunnitelmiin

Kaverit vaikuttavat nuorten opiskelusuunnitelmiin ja kouluun sopeutumiseen paljon, kertoo Jyväskylän yliopiston tuore väitöstutkimus. Kaveriporukan nuorilla on usein samankaltainen koulumenestys, koulutussuunnitelma ja sosiaalinen tausta.

Psykologi Noona Kiuru tutki toveriryhmien merkitystä nuorten toisen asteen koulutukseen. Kiurun mukaan sopeutumisongelmat kasautuvat tiettyihin ryhmiin. Heikosti kouluun sopeutuneissa kaveriporukoissa koulutukselta ei odoteta kummoisia.

Tutkimuksen mukaan kouluväsymys on kaveriporukassa tarttuvaa, mutta samalla tiivis kaveriporukka auttaa nuoria jaksamaan. Niillä nuorilla, jotka eivät kuuluneet mihinkään tiettyyn kaveriporukkaan, on muita enemmän ongelmia kouluun sopeutumisessa.

Tytöillä ystäväpiiri vaikuttaa tulevaisuuden suunnitelmiin poikia enemmän. Tytöt myös pärjäävät koulussa paremmin, mutta kärsivät poikia yleisemmin koulu-uupumuksesta. Nuorten tyttöjen hyvinvointi on Kiurun mukaan asia, mihin kouluissa tulee tulevaisuudessa puuttua entistä hanakammin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot