Mainos
Mainos

Käytetty kypärä voi suojata puutteellisesti

Kuluttajavirasto varoittaa käytettyjen pyöräilykypärien turvallisuuspuutteista. Virasto kehottaa kuluttajia arvioimaan säännöllisesti kypärän kuntoa ja suojaavuutta.

Pyöräily-, ratsastus- ja muita kypäriä ei kuluttajaviraston mukaan kannata hankkia käytettynä. Kypärä voi näyttää päälle päin ehjältä, mutta suojaavuus on voinut heikentyä tai hävitä kokonaan esimerkiksi kovien iskujen, kulutuksen ja voimakkaalle auringonvalolle altistumisen myötä.

Kypärässä on oltava CE-merkintä. Se ei kuitenkaan ole viranomaisen antama hyväksyntä tuotteen turvallisuudesta, vaan valmistajan vakuutus siitä, että kypärä täyttää sitä koskevat turvallisuusvaatimukset. On myös hyvä varmistaa, että kypärän mukana saa suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.

Kypärän kuntoa ja suojaavuutta on hyvä arvioida säännöllisesti tarkkailemalla esimerkiksi halkeamia ja muita vaurioita. Kypärän kunto on syytä tarkistaa varsinkin silloin, kun vanhemman lapsen kypärä annetaan nuoremmalle.

Pienille lapsille suositeltava vaihtoehto on niin sanottu yleiskypärä, jonka tunnistaa vihreästä soljesta. Yleiskypärän solki avautuu pyöräilykypärän solkea herkemmin, jolloin lapsi ei kuristu esimerkiksi kiipeilytelineeseen, vaikka jäisikin siihen kypärästä kiinni.

Kypärän hinta on yleensä vain pieni osa harrastuksen kokonaiskuluista. Siksi kannattaa hankia juuri itselle sopiva kypärä. Pyöräilykypärän käyttö on lain mukaan pakollista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme