Mainos
Mainos

Käytetyt autot työllistävät kuluttajaneuvontaa

Periaatteessa myyjä vastaa puoli vuotta siitä, että auton hinta-laatusuhde toimii ja että autosta annetut tiedot pitävät paikkansa.

Käytetyt autot ovat nousseet viime vuosina kuluttajaneuvojien suurimmaksi ongelmaryhmäksi asuntokauppojen ohella. Kolme vuotta sitten voimaan astunut myyjän puolen vuoden virhevastuu ulottuu myös käytettyjen autojen kauppaan, mutta asian soveltaminen käytäntöön on ongelmallista. Kuluttajaneuvojat joutuvat usein sovittelemaan autokauppoja jälkikäteen.

Useimmiten asiakkaat päätyvät kuluttajaneuvojan pakeille silloin, kun suhteellisen kallis käytetty auto sanoo sopimuksen irti heti alkumetreillä.

- Eli, jos on huomattavan kalliilla ostanut vähän ajetun auton ja sitten tulee jotain vikaa, jonka korjauskustannukset tulevat hyvin kalliiksi, sanoo kuluttajaneuvoja Kirsti Korpiaho.

Käytetyn auton kohdalla virhevastuu on vaikeasti määriteltävissä, mutta tiettyjä selkeitä kriteerejä on.

- Käytetyn auton kohdalla otetaan aina tapauskohtaisesti huomioon se vian laatu, korjauskustannukset, auton ikä, ajokilometrit ja sitten tietenkin se, mitä tietoja myyjä on autosta antanut, Korpiaho selventää.

Normaali kuluminen ei kuulu virhevastuun piiriin, ei myöskään itse aiheutettu vahinko, eikä ylipäätään yksityinen autokaupan teko. Suurimmat autoliikkeet ovat tiedostaneet virhevastuun, tehneet erilaisia ostoturva-sopimuksia ja pyrkivät yleensä riitatilanteissa sopuratkaisuun.

- Aika monesti on sillä lailla, että me löydämme sellaisen ratkaisun, joka tyydyttää sekä myyjää että ostajaa. Se on monta kertaa sillä tavalla, että siinä tullaan semmoiseen 50-50-tilanteeseen, jos ongelmia tulee, toteaa Autokuvio Oy:n paikallispäällikkö Jari Wäntsi.

Myös kuluttajaneuvojan sovittelemissa ratkaisuissa päädytään usein riita puoliksi -malliin. Lainkuuliaiset autokauppiaat ovat ottaneet virhevastuusta onkeensa, eivätkä enää kehu autoja paremmiksi kuin ne ovat.

- Siitä lähdetään, että ne mitä me tiedetään, me kerrotaan asiakkaalle ja siitä asiakkaan on sitten helppo tehdä ratkaisu, Wäntsi jatkaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme