Mainos
Mainos

Käytöshäiriöisiä kettuja, joilla silmätulehdus? Näin eläinlääkäri kommentoi salakuvia

Oikeutta eläimille -yhdistys on tänään julkaissut jälleen kuvia ja videoita turkistarhoilta.

Yhdistyksen mukaan kuvamateriaali osoittaa, etteivät eläinten olot ole parantuneet tarhoilla, vaan videoilla näkyy turkistarhoille tyypillisiä eläinsuojeluongelmia, kuten haavoja, silmätulehduksia ja stereotyyppisistä käytöshäiriöistä kärsiviä eläimiä.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain liiton (STKL) eläinlääkäri kommentoi kuvia ja videoita MTV Uutisille.

Eläintehtaat.fi-sivustolla julkaistut videot on kuvattu salaa kahdella turkistarhalla. Tarhat sijaitsevat Kaustisella ja Seinäjoella. Videot on kuvattu viime syksynä.

Hänen mukaansa esimerkiksi stereotyyppinen käytös on turkiseläimillä vähäistä.

– Videoilla näkyvissä tapauksissa käyttäytyminen liittyy pelkoon ja on pakoreaktio, kun tilalle tulee ulkopuolisia henkilöitä epätyypilliseen vuorokauden aikaan, eläinlääkäri Johanna Korpela kertoo.

Ketuilla näkyy videoilla ja kuvissa silmätulehduksia, haavoja ja korvapunkkeja. Korpelan mukaan silmätulehdukset ja haavat hoidetaan, ja mikäli hoito ei auta, eläimet lopetetaan.

– Videolla ei käynyt ilmi, olivatko kettujen silmätulehdukset hoidossa. Siniketuilla on myös korvapunkkeja, joita lääkitään akuutissa vaiheessa. Korvapunkki on esteettinen haitta, koska korvalehti kurtistuu - mutta lääkittynä se ei ole eläimelle kivulias.

Yhdellä ketuista näkyy kaulalla haava.

– Haava näytti tuoreelta, mutta todellista tilannetta on vaikea kommentoida kuvan perusteella. Tämä eläin tulee lopettaa. Mikäli eläimen haava on pieni, se voidaan hoitaa. Yli kahden euron kolikon kokoinen haava edellyttää eläimen lopettamista, Korpela kertoo.

Minkeillä pesäkopin tilalla maalipurkki?

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan osa minkeistä on kettuhäkeissä, ja niillä on pesäkopin tilalla vanha maalipurkki. Elävien minkkien seassa on myös kuolleita minkkejä.

STKL:n mukaan tuottaja tarkistaa eläinten hyvinvoinnin vähintään kerran päivässä, ja kuolleet minkit tulisi siivota pois seuraavalla hoitokierroksella. Liiton eläinlääkärin mukaan maalipurkki ei ole lainmukainen eikä hyväksyttävä, mikäli se on tarkoitettu pesäkopiksi.

– Ei se ole myöskään virikekäytössä hyvä, koska metalli on kylmä ja purkissa voi olla maalijäämiä.

Eilen eläinsuojelujärjestöjen edustajat marssivat ulos uutta turkiseläinasetusta valmistelevan työryhmän epävirallisesta kokouksesta.

– Millään muulla alalla lakia ei tehdä pelkästään teollisuuden lähtökohdista, vaan lain tarkoitus on parantaa tilannetta. Nyt lainsäädännöstä tulee pelkkää sanahelinää ja eläimiä pidetään täysin sietämättömissä oloissa, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.
Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot