Mainos
Mainos

"Kehittäkää uusia ideoita, metsäfirmat!"

Viisivuotisen työnsä päättänyt Metsäalan tulevaisuusfoorumi suhtautuu epäillen suomalaisten metsäyritysten uusiutumiskykyyn. Alalle kaivataan uusia keskisuuria yrityksiä, jotka hyödyntäisivät uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Joensuun yliopiston toteuttama ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Metsäalan tulevaisuusfoorumi arvioi, että metsäala on suhtautunut passiivisesti uusien toimintatapojen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Alalle tarvitaan perusteellista asennemuutosta. Nyt keskitytään liikaa vain ajankohtaisiin ongelmiin kuten puupulaan ja kustannusten karsimiseen.

Alalla on pulaa tuoteideoista, uusiin mahdollisuuksiin ei tartuta, rohkeutta puuttuu, ei haluta kehittää uutta. Jos nykylinja jatkuu alan tuotanto ja asema pienenee selvästi Suomessa.

Metsäteollisuus on nojannut liikaa aikakauslehtipaperituotantoon. Kysynnän romahdus näkyy nyt tehtaiden sulkemisina.

Tulevaisuusfoorumin mielestä alan pitäisi nyt etsiä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Niitä löytyy esimerkiksi puurakentamisesta, energian ja liikenteen biopolttonesteiden tuotannosta, matkailu- ja luontopalveluista sekä pakkaustuotannosta.

Metsäala pitää tulevaisuusfoorumin arvioita liian synkkinä. UPM-Kymmenen ja Stora-Enson edustajat vakuuttavat, että uusia ideoita ja suunnitelmia kyllä kehitellään. Pörssiyritykset eivät vain voi kertoa julkisuuteen kaikista hankkeistaan. Yhtiöt uskovat, että myös perinteisellä metsäteollisuudella on vielä tulevaisuutta Suomessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme