Mainos
Mainos

Kehitysvammaiset terveitä ihmisiä onnellisempia

Kehitysvammaliiton tekemän tuoreen selvityksen mukaan kaikkiaan 93 prosenttia vammaisista kokee olevansa onnellisia. Terveiden ihmisten onnellisuusprosentti puolestaan on vain 73. Tulos perustuu 1400 suomalaisen vammaisen haastatteluun.

Vertailupohjana on useita kansainvälisiä terveiden ihmisten onnellisuustutkimuksia. Vammaisten onnellisuutta selitetään muun muassa sillä, että he elävät tässä hetkessä eivätkä murehdi sen enempää menneitä kuin tulevaakaan.

- Vammaisille olotilojen vertailu voi olla hankalaa, joten heidän on ehkä helppo olla onnellisia. Lisäksi he ilmoittavat onnellisuutensa lähes pelkästään tunnekokemuksen pohjalta, tutkimusjohtaja Leena Matikka Kehitysvammaliitosta kertoo.

Vammaisten tyytyväisyyteen vaikuttaa myös se, että suomalaisissa hoitoyksiköissä pyritään kaikkien viihtymiseen ja henkilöstö antaa tukea vammaisille. Matikan mukaan kehitysvammaiset elävät Suomessa kaikkinensa suhteellisen hyvissä oloissa. Haastateltujen onnellisuuteen ei vaikuttanut heidän ikänsä, sukupuolensa tai asuinpaikkansa. Sen sijaan lievästi kehitysvammaiset tai heikkolahjaiset ovat hiukan muita vammaisia onnettomampia.

-Tämä johtunee siitä, että he tiedostavat, että heillä on enemmän vaikeuksia kuin terveillä, Matikka arvioi.

Onni kiinni omasta persoonallisuudesta

Niin terveiden kuin vammaistenkin onnellisuuteen vaikuttavat hyvin monet asiat. Eniten onnellisuus riippuu persoonallisuudesta ja tavasta suhtautua elämään. Varsin suuri merkitys on myös vuorovaikutuksella toisiin ihmisiin sekä sosiaalisella yhteisöllä. Esimerkiksi taloudellisilla seikoilla ei ole järin isoa vaikutusta onnellisuuteen.

-Tutkimusten mukaan vaikkapa lottovoitto voi nostaa hetkellisesti onnellisuustasoa, mutta tunne tasoittuu aika pian. Ihmisillä on tapana pitää omaa asennoitumistaan tasapainossa, Matikka sanoo.

Tutkijan mukaan ihmisen onnellisuusaste pysyy yleensä lähes samana läpi elämän. Kehitysvammaisten onnellisuustutkimukseen haastateltiin enimmäkseen keski-ikäisiä vammaisia. Koko ikäskaala ulottuu kuitenkin noin 18-vuotiaista yli 90-vuotiaisiin. Haastateltavat asuvat eri puolilla maata, ja suurin osa heistä on jollakin tavalla kehitysvammapalvelujen piirissä. Kehitysvammaisten onnellisuutta ei ole aiemmin tutkittu näin laajasti.
Leena Matikka ja Tampereen yliopiston professori Markku Ojanen ovat kirjoittaneet haastatteluihin pohjautuvan artikkelin, joka ilmestyy lähiaikoina ranskalaisessa julkaisussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme