Mainos
Mainos

Keinohirvi ajo-opetusvälineenä Kuopiossa

Kuopiossa annetaan ennakoivaa ajo-opetusta hirvikolarien varalta. Savon autokouluyhdistys on ottanut käyttöön motorisoidun hirven, jonka avulla vaaratilannetta harjoitellaan liukkaan kelin ja pimeän ajon harjoittelun yhteydessä.

Moottorihirvi ja auto kohtaavat

Keinohirvi on solumuovia ja se painaa vajaat kymmenen kiloa. Kyseessä on maailman ensimmäinen tietokoneohjattu hirvi. Se aktivoituu kömpimään metsästä, kun auto tulee tarpeeksi lähelle. Tarkoitus on havainnollistaa autokoululaisille ja muillekin radan käyttäjille hirvitilanteen yllättävyyttä. Mekaaninen vaaranmerkki toteutettiin Savon autokouluyhdistyksen toimesta. Hanke vaati 50 000 markkaa ja lisäksi lukemattomia talkootyötunteja.

Oppilaille todellinen säikäytys

Moottorihirvi mukana ajo-opetuksessa

Autokoulunopettaja Eero Savolaisen mukaan sähköhirven avulla oppilaille annetaan ensi säikähdys. Sen jälkeen on aika ruveta harjoittelemaan väistöliikkeita perinteisten kumikartioiden avulla. Maailmalla on ennestään vaijereilla liikuteltavia varoituseläimiä ajoharjoittelun tarpeisiin, mutta tietokoneohjaus on uutta. Auton ylittäessä anturikentän tietokoneohjelma käynnistyy. Ohjelma on myös muokattavissa eri nopeuksille.

Kuopiolaiset autokoulut odottavat, että laite herättää mielenkiintoa myös muualla Suomessa. Sitä ei ole mitenkään patentoitu. Tekohirvi on ollut koekäytössä puolitoista kuukautta. Jatkossa kaikki Kuopion autokouluoppilaat kohtaavat sen ajokorttikokeen ensimmäisessä tai toisessa vaiheessa.

Hirvikolareista miljoonalasku vuosittain

Hirvikolareista tulee vuosittain miljoonalasku

Vuonna 1999 yleisillä teillä tapahtui 4 534 hirvieläinonnettomuutta. Niissä kuoli 9 ja loukkaantui 312 ihmistä. Viime vuoden kokonaistilasto ei ole valmiina, mutta kuolonuhreja oli 8. Lähes puolet onnettomuuksista ajettiin pimeässä ja viidennes hämärässä. Valtaosa niistä tapahtui korkeilla nopeuksilla. Kaikkiaan 96 prosentissa tapauksista nopeusrajoitus oli 80 km/t tai korkeampi.

Hirvieläinonnettomuuksien laskennallinen kokonaiskustannus yhteiskunnalle oli toissa vuonna 344 miljoonaa markkaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme