Mainos
Mainos

Kela alkaa maksaa korvauksia Loirin ihmelääkkeestä

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen lääkkeiden hintalautakunta on eilen hyväksynyt GLP-1-agonistien lääkeryhmään kuuluvan Victoza-diabeteslääkkeen rajoitetun peruskorvattavuuden piiriin 1.9 alkaen.

Lääkettä valmistava Nova Nordisk Farma Oy on aikaisemminkin hakenut Victozaa korvattavuuden piiriin.

– Olemme kahdesti aikaisemmin hakeneet korvattavuutta rajoituksetta ja lääkkeiden hintalautakunta on molemmilla kerroilla hylännyt hakemuksen. Hintalautakunnalta saamamme kehoituksen mukaisesti haimme nyt valmisteelle korvattavuutta rajoitetusti, kertooyhtiön yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Karoliina Vuopala.

Helsingin yliopiston professori ja HUSin ylilääkäri Johan Eriksson kertoo, että lääkkeen pääsy peruskorvattavuuden piiriin on askel oikeaan suuntaan.

– Tämä on erittäin kustannustehokas hoito. Tällä hoidolla voidaan merkittävästi vähentää diabeteksen liitännäissairauksia, kuten sydän- ja versisuonisairauksia eli juuri niitä sairauksia, jotka maksavat yhteiskunnalle ja veronmaksajille.

Victoza maksaa tällä hetkellä noin viisi euroa päivässä. Sosiaali- ja terveysministeriön alainen lääkkeiden hintalautautakunta on myöntänyt Victozalle rajoitetun peruskorvattavuuden. Kela maksaisi lääkkeen hinnasta 42 prosenttia vain silloin, jos asiakkaalla on Kelan myöntämä korvausoikeus kyseiseen lääkkeeseen.

Eriksson pelkää, että korvausoikeuden rajoitukset ovat liian tiukat.

– Jos rajoitukset ovat yhtä tiukkoja kuin toisessa markkinoilla tällä hetkellä olevassa Byetta-nimisessä diabeteslääkkeessä, niin esimerkiksi painoindeksiraja on 35, mikä on sama, jolloin voi jo harkita laihdutusleikkausta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme