Mainos
Mainos

Kela etsii keinoja työttömien vapauttamiseksi toimeentuloluukulta

Jotta työttömien ei tarvitsisi hakea toimeentulotukea kuin poikkeustapauksissa, tarvittaisiin lainsäädäntöön melko suuria muutoksia, kertoo Kelan selvitys.

Työttömien perusturvan parantaminen vaatisi Kelan selvityksen mukaan melko suuria muutoksia lainsäädäntöön, jotta työttömien ei tarvitsisi hakea toimeentulotukea kuin poikkeustapauksissa.

Eläketulovähennystä vastaavan vähennyksen ulottaminen päivärahoihin parantaisi työttömien tilannetta tehokkaammin kuin esimerkiksi kunnallisverotuksen perusvähennyksen nostaminen 3000 euroon.

Peruspäivärahan korotus korjaisi selvimmin niiden työttömien asemaa, joiden talous kaipaa kohennusta kipeimmin. Noin puolet tästä korotuksesta palautuisi yhteiskunnalle takaisin veroina sekä asumistuen ja toimeentulotukimenojen säästöinä. Kuitenkaan esimerkiksi viiden euron korotus ei vielä vähentäisi tuntuvasti riippuvuutta toimeentulotuesta.

Työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen puolisoilta ei auttaisi kaikkein pienituloisimpia perheitä, mutta saattaisi sen sijaan vähentää kannustinloukkuja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme