Mainos

Kela karhuaa opintotukia yhä useammalta

Kansaneläkelaitos perii vuonna 2004 liikaa maksettuja opintotukia yli 35 000 opiskelijalta. Määrä nousi edellisvuodesta reilulla neljällä tuhannella.

Kansaneläkelaitoksen mukaan 35 190 tuensaajan vuositulot ylittivät tukeen oikeuttavan tulorajan. Esimerkiksi yhdeksän kuukautta opintotukea nostava saa tienata ansio- ja pääomatuloja korkeintaan 9090 euroa vuodessa. Kelan tiedot perustuvat verottajalta saatuihin tietoihin. Liikaa tukea saaneille on lähetetty päätösehdotus opintotuen takaisinmaksusta.

Vuosi sitten päätösehdotuksia lähetettiin 31 390 henkilölle. Kelan mukaan kasvu kertoo lisääntyneestä opiskeluaikaisesta työssäkäynnistä. Kelassa katsotaan myös, että yhä useammat opiskelijat käyttävät opintotukea lainanomaisesti, kun varsinaista opintolainaa ei haluta ottaa.

Uudelleenkäsittelypyyntö tehtävä kuukauden kuluessa

Vuonna 2004 opintotuen saajia oli 327 700. Keskimääräinen takaisin maksettava määrä on 1 084 euroa. Kaikkiaan takaisinperittävien tukien summa 38,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 33,3 miljoonaa euroa.

Kelan päätösehdotuksesta tulee lainvoimainen, jos sen saaja ei 30 päivän kuluessa pyydä asian uudelleenkäsittelyä. Kelasta muistutetaan, että uudelleenkäsittelypyyntö on tarpeellinen erityisesti silloin, kun opiskelija on aloittanut opintonsa, valmistunut tai käyttänyt enimmäistukiaikansa loppuun vuoden 2004 aikana.

Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, takaisin maksettava määrä voi pienentyä tai takaisinmaksua ei tule lainkaan. Tulovalvonta perustuu verohallinnolta saatuihin vuoden 2004 verotuksen tulotietoihin, joissa ei ole eritelty tuloja kuukausittain.

Uudelleenkäsittelyssä opintotuen takaisinperintä ratkaistaan tuensaajan antamien opiskelu- ja tuloselvitysten perusteella. Kela korostaakin, että vastuu tulorajoissa pysymisestä on opiskelijalla. Perittävään summaan lisätään 15 prosentin korko.

Palautus on maksettava viimeistään 31.3.2006.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot