Mainos
Mainos

Kela palkkaa sata työntekijää lisää aktiivimallin takia – tuen leikkaus voidaan korvata toisella tuella

Kela varautuu aktiivimallin aiheuttamaan työhön sadalla työntekijällä, joista puolet on jo rekrytoinnissa, kertoo pääjohtaja Elli Aaltonen. Mallin kustannuksiksi hän arvioi Kelan osalta noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Kela huolehtii aktiivimallin toimeenpanosta peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavien osalta. Työttömyyskassa huolehtii ansiopäivärahaa saavista.

Kela arvioi, että aktiivimallin vaatima työ on 80-prosenttisesti toteutettavissa tietojärjestelmämuutoksin. Muu on työvoimaa vaativaa selvittelyä ja muuta työtä.

Lakimies Eeva Vartio Kelasta kertoo, että lisäresurssien tarve tuli hieman yllättäen, kun lakiesitykseen lisättiin viime metreillä joulukuussa, että asiakas voi kerryttää aktiivisuuttaan osallistumalla työvoimaviranomaisten palveluihin.

– Joudumme miettimään, mistä asiakas tietää olevansa lain tarkoittamassa työvoimaviranomaisen palvelussa ja miten hän saa sen tiedon meille, Vartio sanoo.

Tuen leikkaus voidaan korvata toisella tuella

Aktiivimallissa TE-toimistot tuottavat palveluita ja Kela toimii työttömyyskorvausten maksajan roolissa. Vartion mukaan Kela on myös osaltaan vastuussa asiakkaiden ohjaamisessa.

– TE-toimisto ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat ohjeistaneet niin, ettei ketään saisi ohjata palveluihin vain siksi, että hän täyttäisi aktiivisuutensa. Palvelun olisi oltava työllistymistä edistävää.

Vuoden alussa voimaan tulleessa aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan, ellei työtön ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä. Jos työtön ei täytä näitä ehtoja, heikkenee työttömyysetuus 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi.

Työttömyyskorvauksen menetykset voidaan monissa tapauksissa kompensoida toimeentulotukea nostamalla, jolloin asiakkaan tulot eivät käytännössä muutu. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot