Mainos

Kela: Työuupumus-koodia käytetään väärin

Aamulehti kertoi tänään, että työnantajat ovat kiristäneet suhtautumistaan työuupumuksesta johtuviin sairauspoissaoloihin. Työnantajat perustelevat kiristyneitä tulkintoja Kelan käytännöllä, jonka mukaan sairauspäivärahaa ei makseta ainoastaan työuupumuksen takia annetusta sairauslomasta.

Kelan johtava lääkäri Pekka Koivisto selittää Kelan tulkintaa kansainvälisellä tautiluokituksella, jonka mukaan Z73-koodilla merkitty työuupumus ei ole sairaus.

- Koodi Z73 tarkoittaa tautiluokituksessa elämäntilanteen hallintaan liittyviä ongelmia. Tässä on persoonallisuuspiirteiden korostuminen, rentoutumisen ja vapaa-ajan puute ja tämän tyyppisiä kuvauksia, ja nehän eivät itsessään ole sairauksia. Työuupumuksen kohdalla sanotaan: "Tämä koodi kuvaa mahdollisen oireen tai sairauden syytä tai taustaa. Sen käyttäminen ainoana tai päädiagnoosina ilmaisee, että potilas ei ole sairas", Koivisto lukee ääneen kansainvälisestä tautiluokituksesta.

Koivisto korostaa, että jos lääkärintodistuksessa on pelkästään Z73-koodi, tarvitaan muuta tietoa.

- Z73-koodihan ei tarkoita, ettei voisi olla sairas muuten. Mutta jos pelkästään tämän koodi on merkitty, kertoo se määritelmän mukaan, että henkilö ei ole sairas. Sen takia on tietysti toivottavaa, ettei sitä käytetä, jos sairautta halutaan osoittaa.

Koivisto muistuttaa, että Kelan tehtävät on määritelty tarkasti sairausvakuutuslaissa.

- Sairausvakuutuslaissa sanotaan sairausvakuutuspäivärahasta, että jos on sairauden vuoksi kykenemätön tekemään tavallista työtään tai siihen läheisesti rinnastettavaa työtä, niin sitten on oikeus sairauspäivärahaan. Kela tekee sen, mitä on lailla säädetty tehtäväksi.

Kelaa pesee kätensä myös työnantajien toimista olla maksamatta palkkaa sairauspäiviltä, joiden ainoana syynä on työuupumus.

- Palkan maksu ei koske Kelaa, vaan on työntekijän ja työnantajan välinen asia. Kela tulee mukaan vasta sairausvakuutuspäivärahan osalta, Koivisto toteaa.

Lue lisää:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot