Mainos

Kelan pääjohtajaksi 13 hakijaa

Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan paikkaa hakee 13 henkilöä. Heidän joukossa ovat kaikki ennakkopuheissa vahvoina ehdokkaina pidetyt nimet.

Kela


Halukkuutensa tehtävään ovat ilmoittaneet kansanedustaja Jorma Huuhtanen, Lapin maaherra Hannele Pokka ja Kelan sisältä johtajat Helena Pesola ja Matti Puhakka. Tehtävästä ovat kiinnostuneet myös mm. ylijohtaja Tarmo Pukkila sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosastolta ja Kelan johtaja Pekka Morri. Nykyinen pääjohtaja Pekka Tuomisto jää eläkkeelle lokakuun alussa. Ilmoittautumisaika tehtävään päättyi tänään.

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Huuhtanen on jäävännyt itsensä, ja valintaprosessia vetää varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pirkko Peltomo. Peltomon mukaan valtuutettujen työvaliokunta käy alustavan keskustelun nimityksestä 6. syyskuuta. Esityksestä valtioneuvostolle on määrä päättää valtuutettujen yleiskokouksessa 13. syyskuuta. Peltomo pitää todennäköisenä, että yleiskokous joutuu äänestämään. Valtuutetut ovat ilmoittaneet pitävänsä suotavana, että pääjohtajaksi hakevalla olisi ylempi korkeakoulututkinto, johtamistaitoa ja johtamiskokemusta sekä sosiaaliturvan tuntemusta. Pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti.

Monella hakijalla ministerikokemusta

Valtaosalla tunnetuimmista hakijoista on niin Kela-tietämystä kuin ministerikokemustakin. Huuhtanen on johtanut Kelan valtuutettuja vuodesta 1995 lähtien. Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittanut Huuhtanen oli sosiaali- ja terveysministeri Ahon hallituksessa vuosina 1992-95. Oikeustieteen tohtori Pokka toimi oikeusministerinä Ahon hallituksessa vuosina 1991-94. Hän oli Kelan valtuutettujen puheenjohtaja vuosina 1987-91. Pesola on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän toimi sosiaali- ja terveysministerinä Holkerin hallituksessa vuosina 1987-89 ja aloitti Kelan johtajana vuonna 1990. Hakijoista Puhakalla ei ole ylempää korkeakoulututkintoa. Hän siirtyi Kelan johtajaksi vuonna 1996. Puhakalla on takanaan useita ministeripestejä, mm. Sorsan hallituksessa sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 1984-87. Pukkila on koulutukseltaan filosofian tohtori ja Morri valtiotieteen kandidaatti. Pääjohtajan paikkaa hakevat lisäksi proviisori Tapio Heilala, humanististen tieteiden kandidaatti Erkki Honkasalo, yhteiskuntatieteiden ylioppilas, merkonomi Iiris Jokipii, professori, oikeustieteen tohtori Matti Mikkola, vakuutuspiirin paikallisjohtaja varatuomari Ritva Männynoksa ja lääketieteen ja kirurgian tohtori Hannu Vuori. Lisäksi yksi hakija ei halua nimeään julkaistavan. Hän ei Kelan mukaan ole julkisuudessa tunnettu.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot