Mainos

Kelan raju esitys: Lääkäreiden pudotettava palkkioitaan – apuun hintakatto

Sairasvakuutuksen korvaama osuus yksityislääkärien perimistä palkkioista on palkkioiden nousun vuoksi tasaisesti pienentynyt kohta jo 25 vuotta.

Kelan mukaan näivettynyt taksataso on tekemässä sairaanhoitokorvauksista merkityksettömiä.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana lääkäreiden palkkiot ovat nousseet 30 prosenttia enemmän kuin yleinen palkkiotaso, kertoo johtava tutkija Timo Maljanen Kelan tutkimusosastolta.

Lääkäreiden vastaanottokäynneistä perittävät palkkiot ovat nousseet 117 prosenttia 1990-luvun puolivälistä. Samaan aikaan asiakkaalle hyvitettävää korvausta ei ole nostettu kohta neljännesvuosisataan. Täten potilaalle korvataan vastaanotolla käymisestä enää reilu viidennes (22 prosenttia) lääkärinpalkkiosta.

"Hintasäännöstelyllä asiakkaat säästäisivät 20 miljoonaa"

Kehityksellä on vaikutuksensa. Seurauksena asiakaspakoa julkiselle puolelle - varsinkin, jos tulot ovat tiukassa. Pienituloisten asiakkaitten määrä yksityisvastaanotoilla on puolittunut, mikä vastaavasti on pidentänyt jonoja terveyskeskuksissa.

Suunnan kääntämiseksi kela ehdottaa palkkakattoa lääkäreille kaikkiin palkkioihin. Kela nimittäin tutki, että vuonna 2008 tehty hammaslääkärien kela-korvauksen nosto valui jopa 40 prosenttisesti hintoihin.

– Potilaat voisivat säästää jopa 20 miljoonaa, jos lääkäripalkkioihin asetettaisiin mediaanihintaan perustuva katto, selventää Hennamari Mikkola, Kelan terveysturvatutkimuksen päällikkö.

Yksityinen sektori tyrmää idean

Terveystalossa Kelan avauksesta ei innostuta.

– Kilpailu määrittää hinnat aika hyvin nyt. Yksityisen sektorin vahvuus on kilpailu. Pyrimme asiakaslähtöisyyteen ja uusiin toimintamalleihin. Siihen ei hintasäännöstely sovi, vastaa johtava ylilääkäri Juha Tuominen Terveystalosta.

Tuominen ei myöskään usko, että lääkäripalkkioiden nousu olisi muita aloja merkittävimpiä.

– Lääkäreiden palkkataso on ymmärtääkseni noussut 2000-luvulla samaa tahtia kuin muunkin yhteiskunnan. Ne palkkiotasot, jotka meidän yrityksessämme ovat käytössä, ovat nousseet yleisten elinkustannusten nousun mukaisesti.

Palkkiotasot vaihtelevat suuresti

Lääkärien perimissä vastaanottopalkkioissa on tällä hetkellä huomattavaa vaihtelua.

Kun käynnin kesto on enintään 20 minuuttia, erikoislääkärin perimä palkkio vaihteli vuonna 2011 reilusta 20 eurosta yli 120 euroon. Mediaanipalkkio asettui 70 euron tuntumaan. Sama koskee toimenpiteitä.

– Alueittain vaihtelu on huomattavan suurta. Esimerkiksi olkanivelen ultraäänitutkimuksessa keskimääräiset alueelliset hinnat vaihtelevat 60 eurosta 200 euroon, Maljanen kertoo.

Pirkanmaalla hinnat nousisivat

Hintasäännöstely tarkoittaisi, että lääkärit joutuisivat alentamaan palkkioitaan keskimäärin kymmenisen prosenttia nykyisestä.

Alueittain katsottuna hinnat tippuisivat eniten Ahvenanmaalla, kun oletuksena on, että kaikista käynneistä veloitettaisiin sääntelyn oikeuttama enimmäispalkkio. Toinen ääripää on Pirkanmaan alue, jossa hinnat nousisivat viisi prosenttia.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot