Mainos
Mainos

"Kelan toimeentulotuesta tulisi passivoiva automaatti"

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) vastustaa kaavailuja toimentulotuen myöntämisvallan siirrosta kunnilta Kelalle.

Siirtoa ovat ehdottaneet sosiaaliturvaremonttia valmistelevaa Sata-komiteaa johtava Markku Lehto ja sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.). Sarkomaan mielestä toimeentulotuesta ei saa tulla "passivoivaa automaattia", vaan sen on oltava kannustava.

Taloudellisen tuen maksatuksen ja sosiaalityön irrottaminen toisistaan nostaisi myös kynnystä hakea apua ja vähentäisi mahdollisuutta tehdä ennaltaehkäisevää sosiaalityötä.

-Tämä on täysin päinvastaista kuin mihin sosiaaliturvan uudistamistalkoissa pyritään, Sarkomaa arvostelee kannanotossaan.

Sarkomaan mukaan siirto aiheuttaisi ongelmia varsinkin heikoimmassa asemassa oleville, joilla on muitakin ongelmia kuin riittämätön työttömyys- tai sairausajan turva.

-Nämä tarpeet tunnistetaan parhaiten sosiaalityöntekijöiden ja asiakkaiden kohdatessa kasvokkain. Kela-siirron suuri vaara onkin, että vastuun jakautuessa Kelan ja sosiaalitoimen kesken lopullista auttamisvastuuta ei kanna kukaan, Sarkomaa katsoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme