Mainos
Mainos

Kelan valtuutetut varoittavat rahoitusvajeesta

Kansaneläkelaitoksen valtuutetut kiirehtivät jälleen sairausvakuutuksen ja kansaneläkkeiden rahoituksen saamista kestävälle pohjalle. Valtuutettujen mielestä rahoituksen tulisi perustua itsenäisiin ja riittäviin vakuutusmaksuihin tai muihin selkeästi määriteltyihin vakaisiin tuloihin. Lappeenrannassa tänään kokoustaan pitäneet valtuutetut varoittelivat, että ilman vakaata rahoitusta etenkin sairausvakuutuksen perusta vaarantuu.

Sairausvakuutuksen rahoituksen vajaus on tänä vuonna 650 miljoonaa euroa eli noin neljännes sairausvakuutuksen menoista ja uhkaa vain kasvaa. Pääosa vajeesta joudutaan kattamaan valtion ns. takuusuorituksella, mikä menettely oli alun perin tarkoitettu tilapäiskeinoksi.

Sairausvakuutuksen rahoitusvaje on myös ensi viikolla pidettävän hallituksen budjettiriihen kiista-asioita. Valtiovarainministeri on ehdottanut maksun korottamista 0,5 prosenttiyksikköä. Eniten hälyä asiassa on synnyttänyt se, että myös eläkeläisten maksu nousisi - tosin vain 0,1 prosenttiyksikköä. Aiempien päätösten perusteella eläkeläiset ovat odottaneet omaan maksuunsa alennusta, joka olisi paljon tuntuvampi.

Eduskunnan valitsemat valtuutetut on Kelan toimintaa valvoa elin. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Ihamäen johtamat valtuutetut tekivät tarkastusmatkan yhdeksään Kelan konttoriin Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot