Mainos
Mainos

Keli muuttumassa kehnoksi – etelässä liikenne takkuilee jo

Ajokeli on muuttumassa huonoksi tai erittäin huonoksi ensi yönä ja huomenna lumipyryn ja ilman lämpenemisen vuoksi. Etelässä liikenne takkuilee jo.

Lunta on tullut lounaassa ja etelässä jo päivällä. Kelin huonontuminen on näkynyt tavallista runsaampana onnettomuuksien määränä.

Esimerkiksi Helsingissä oli sattunut kello 14 mennessä lumisateiden alkamisen jälkeen ainakin 10 onnettomuutta. Helsingin poliisilaitoksen operatiivisen toiminnan yleisjohtaja Jarkko Lehtinen kertoo, että se on selvästi normaalia perjantaita enemmän.

Kahdessa onnettomuudessa olivat osallisina linja-auto ja henkilöauto ja yhdessä kuorma-auto ja henkilöauto. Nokkakolareissa ja peräänajoissa loukkaantui muutama ihminen. 

Ruuhka-aika ei välttämättä lisää onnettomuuksien määrää suhteellisesti.

– Kun liikennemäärät kasvavat, onnettomuuksien määrä ei välttämättä kasva. Samalla ajonopeudet hidastuvat, ja onnettomuudet voivatkin vähentyä.

Ongelmat vielä paikallisia

Liikenneviraston tieliikennekeskuksen mukaan lumipyryt eivät ole vielä vaikuttaneet onnettomuuksien määrään. Tapahtuneet kolarit ovat olleet liikennekeskuksen näkökulmasta paikallisia ja suhteellisen pieniä.

Liikennepäivystäjä Ossi Riikonen kertoo, että raskas kalusto on jo ollut vaikeuksissa liukkaissa risteyksissä ja rampeissa.

– Pakkasta on niin paljon, että liukkautta on ollut vaikea torjua. Toki jotain kriittisempiä paikkoja hiekoitellaan, mutta kun aura ajaa yli, hiekka on poissa saman tien.  

Tulevaan myräkkään tieliikennekeskus on varautunut koko käytössä olevalla kalustollaan.

– Kalusto on saanut huilata tätä ennen pitkään, joten auraajat jaksavat painaa pitkää vuoroa. Varmasti urakoitsijat ovat hyvin tilanteen tasalla. Kalustoa on liikkeellä sen verran, että eiköhän sillä selvitä.

Riikonen neuvoo vielä tielle lähtijöitä varautumaan tilanteeseen jo ennalta.

– Ennakointi on päivän sana tällaisessa kelillä. Täyty aina varata etäisyyksiä ja ottaa toisia huomioon. Omista oikeuksista ei kannattaisi aina pitää eikä niin tiukasti kiinni. Jos esimerkiksi näkee, että joku yrittää risteyksestä tielle, päästetään se.

VR varautunut normaaliin talvipyryyn

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari kertoo, että VR on varautunut normaaliin talvipyryyn.

– Meillä tietysti seurataan sääennusteita ja sen mukaan suunnitellaan tilannetta. Toistaiseksi ei sen ihmeempää ole suunnitteilla.  

– Kristallipalloa meillä ei täällä edelleenkään ole ja on todella vaikea sanoa, miten paljon lunta tulee ja mitkä sen vaikutukset ovat. Meillä on varauduttu talven tuloon huoltamalla kalustoa etukäteen ja laittamalla omat järjestelmät kuntoon. Rataverkosta vastaava Liikennevirasto pitää sitten varmasti huolen siitä, että lumet aurataan ja vaihteet toimivat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme