Mainos
Mainos

Keliakia voi olla uusi kansantauti

Keliakiaan sairastuneiden määrä on kymmenkertaistunut 20 vuodessa. Sairaus on opittu tunnistamaan entistä paremmin, mutta sen uskotaan myös yleistyneen.

Keliakiasta saattaa tulla Suomessa samanlainen kansantauti kuin allergioista ja ykköstyypin diabeteksesta. Tällaisia viitteitä on saatu Tampereen yliopistossa tekeillä olevassa keliakiatutkimuksessa.

Keliaakikkojen määrä Suomessa on kymmenkertaistunut 20 viime vuoden aikana. Keliakiatutkijan, lastentautiopin professorin Markku Mäen mukaan yksi syy tähän on se, että tauti tunnistetaan entistä paremmin. Toinen syy voi olla, että keliakiaan sairastuneiden määrä on oikeasti kasvanut.

Keliakiassa viljojen sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja suolinukan vaurion, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Suomessa keliakia on diagnosoitu noin 26 000 ihmisellä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme