Mainos
Mainos

Kelpoisista erityisopettajista on jatkuva pula

Päteviä erityisopettajia uupuu erityisesti pääkaupunkiseudulla. Vaikka tilanne on viime vuosina korjaantunut, moni erityis- ja erityisluokan opettaja hoitaa tehtäväänsä ilman kelpoisuutta.

Opettajat Suomessa 2010 -tutkimuksesta selviää, että koko maassa vain 76,1 prosenttia suomenkielisen erityisopetuksen opettajista on kelpoisia tehtäväänsä. Noin neljännekseltä siis kelpoisuus puuttuu. Osalla on kuitenkin joku muu opettajan pätevyys.

Huonoin tilanne on Uudellamaalla, jossa kelpoisien suomenkielisten erityisopettajien osuus on vain 64,3 prosenttia. Vantaalla kelpoisia opettajia on vain alle puolet.

Uusi perusopetuslaki ohjaa erityisluokkiin entistä vaativampia oppilaita, koska myös aineenopettajat ja luokanopettajat antavat luokissaan enemmän tehostettua tukea.

– Ketkä sitten tänne erityisen tuen luokkiin pääsevät, tarvitsisivat järeää osaamista. Sen takia toivoisin, että päteviä erityisopettajia olisi luokissa enemmän, sanoo Erityisopetusyhdistys Helsinki-Uusimaan puheenjohtaja ja erityisopettaja Kirsi Ihalainen.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on tilanteesta huolissaan. Erityisopettajalla on suuri merkitys, kun kouluissa tehdään arvioita siitä, minkälaista tukea lapsi tarvitsee.

–Se tarkoittaa sitä, että erityisopettajat kirjoittavat lapsesta lausuntoja, joilla voi olla sitten vaikutusta sitten esimerkiksi oppilaan jatko-opiskelumahdollisuuksiin ja tulevaisuuteen, ja on hyvin tärkeää, että tässä on kirjoittajana sitten kelpoinen opettaja, kertoo OAJ:n erityisasiantuntija Merja Koivisto.

OAJ kannattaakin opettajan ammattinimikkeen suojaamista.

– Jos perustettaisiin myös tällainen opettajarekisteri, niin silloin esimerkiksi vanhemmat voisivat sieltä rekisteristä tarkistaa, että mahtaako tämä opettaja, joka hänen lastaan opettaa, niin olla kelpoinen opettaja, Koivisto kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme