Mainos
Mainos

Kemijärvellä uskotaan tehtaan jatkoon

Henkilöstö ei usko Stora Enson lupaamien työllistämispakettien auttavan Kemijärven tilanteeseen, jos tehtaan toiminta loppuu. Osa työntekijöistä on jo hakenut työpaikkoja Enson muilta tehtailta.

Stora Enson Kemijärven-sellutehtaalla ei ole vielä menetetty toivoa työn jatkumisesta, vaikka yhtiön viesti tehtaan lopettamisesta oli torstaina varsin selväsanainen.

Työntekijät jaksavat vielä uskoa, että hallitukseen vaikuttaminen voi muuttaa tilanteen. Pääluottamusmies Seppo Kenttäkummun mukaan suunnitelmissa on junalähetystö Helsinkiin jo ensi kuussa.

- Uskoimme viimeiseen asti, että järki voittaisi ja tehdas saisi jatkaa. Emme kuitenkaan anna näin vähällä periksi, Kenttäkumpu sanoo.

Suurin osa Kemijärven tehtaan työntekijöistä on vielä odottavalla kannalla. Kemijärvellä on viime aikoina menestytty kansalaisvaikuttamisessa, ja junakapina-hankkeen menestys valaa uskoa myös tehtaan jatkumisesta.

- Kyllä tehtaan lopettaminen on ollut ilmassa jo useamman vuoden. Kieltäydyn silti uskomasta, että päätös olisi lopullinen, 25 vuotta tehtaalla töissä ollut kirvesmies Risto Mulari kertoo.

Kultakello ja sitten potkut

Konekorjaamolla tänään uutisia sulatelleet sorvaaja Matti Mäkinen ja koneasentaja Kauko Jaakkola aikovat pysyä Kemijärvellä, vaikka työpaikka menisikin. Stora Enson toiminta herättää paheksuntaa. Työntekijöiden mielestä lakkautusuutinen olisi pitänyt kertoa heille ennen tiedotusvälineitä.

- Täällä tehdään Suomen parasta sellumassaa, ja työntekijät ovat olleet ylpeitä työstään. Minäkin sain viime kuussa yhtiöltä kultakellon kiitokseksi 40 vuoden hyvästä palvelusta. Tämänpäiväinen uutinen ei ollutkaan niin mieluinen, Mäkinen sanoo.

Konekorjaamon tunnelma on apea, sillä työmiesten keski-ikä on reilusti yli neljänkymmenen. Haalareihin pukeutuneet öljyiset miehet ihmettelevät tulevaisuuden työmahdollisuuksia. Kemijärven työvoimatoimiston sivuilla on auki 19 työpaikkaa.

- On siellä paikkoja tarjoilijoille ja siivoojille. Ja sitten ne sanoivat, että matkailu työllistää, Mauri Rytilahti toteaa.

Osa muuttaa jo muualle

Koneasentaja Jarmo Talviaho on surullisin esimerkki Kemijärven viime vuosien kehityksestä. Aiemmin Salcompilla työskennelleelle miehelle tehtaan lopettamispäätös on jo toinen.

- Ei siihen totu. Salcompin lopettamispäätöksen jälkeen soitin heti tänne, ja pääsinkin oppisopimuksen kautta vakituiseksi. Tähän se onni sitten loppui, Talviaho toteaa.

Tulevaisuuden töistä ei ole tietoa, mutta asuinpaikka pysyy Kemijärvellä. Siitä pitävät huolen vasta hankittu talo ja perhe.

Osa työntekijöistä on hakenut työpaikkoja Enson muilta tehtailta. Kuivatuskoneen hoitajan Pasi-Pekka Soppelan perhe on jo muuttanut pois paikkakunnalta.

- Kyllä tämä päätös oli nähtävissä jo syksyn tilanteen perusteella. Kemijärveltä kotoisin olevana on sääli muuttaa täältä pois, mutta ei tässä ole vaihtoehtoja.

Henkilöstö ei usko Stora Enson lupaamien työllistämispakettien auttavan Kemijärven tilanteeseen, jos tehtaan toiminta loppuu.

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme