Mainos
Mainos

Kemijärvi hakee sellutehtaan lunastuslupaa

Kemijärven kaupunki hakee valtioneuvostolta oikeutta lunastaa Stora Enson sellutehtaan rakennukset, koneet ja laitteet. Kaupunginvaltuusto on päättänyt tänään äänin 25-9. Luvan hakemista vastaan äänesti yksittäisiä edustajia eri ryhmistä.

Kaupunginjohtaja Timo E. Korvan mukaan hakemus lähtee valtioneuvostolle vielä tällä viikolla. Hän toivoo asian mahdollisimman nopeaa käsittelyä.

- Meille on tärkeää, että ratkaisuja syntyy siten, että saisimme tänne syntymään korvaavia työpaikkoja tavalla tai toisella. Tästä ei saa tulla mitään ikiliikkujaa, Korva totesi kokouksen jälkeen.

Pakkolunastusta Kemijärvi perustelee yleisellä edulla.

- Tätä yleistä etua osoitamme Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen kaksi vuotta sitten julkistamien tutkimustulosten perusteella. Tutkimuksessa laskettiin, mikä on Kemijärven sellutehtaan merkitys Itä-Lapin alueelle.

Korvan mukaan tutkimus kertoo, että koko prosessi kannolta kauppaan tuottaa alueen bruttokansantuotteesta 31 prosenttia.

- Siinä ketjussa on yli 1800 työpaikkaa. Eli jos nyt jollakin asialla on yleistä etua, niin meidän mielestämme tässä asiassa sitä on.

Kemijärvi esittää tutkittavaksi, pyrkiikö Stora Enso käyttämään määräävää markkina-asemaa hyväkseen. Lisäksi pitäisi selvittää, estääkö yhtiö kuitupuuta hyödyntävän teollisuuden tulon alueelle ja määrääkö se sitä kautta puun käyttöä vähemmäksi ja hintatasoa matalammaksi.

- Alueen metsistä 60 prosenttia on kuitupuuvaltaisia.

Korva sanoi ymmärtävänsä, että Kemijärven lupahakemus on ennakkotapaus ja että jotkut asiantuntijat ovat tyrmänneet kaavailut sellutehtaan pakkolunastuksesta.

- Mutta on olemassa myös sellaisia asiantuntijoita, jotka katsovat, että tällainen laintulkinta on ilman muuta mahdollinen ja että näitä tilanteita saattaa Suomessa tulla eteen jatkossakin, Korva totesi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme