Mainos
Mainos

Kemijärvi-liike haluaa EU:lta apua

Kemijärven massaliike syyttää Stora Ensoa EU:n kilpailulakien rikkomisesta. Liikkeen puheenjohtajan Heikki Nivalan mukaan sellutehtaan lakkauttamiseen liittyy piirteitä, jotka vääristävät kilpailua. Lapissa vierailulla oleva aluekomissaari Danuta Hübner sanoi EU:n komission tutkivan väitteet, mikäli massaliike jättää valituksen.

-Toivoisin komissiolta toimia, joilla lisätään yritysten yhteiskuntavastuuta. Komissiolla pitäisi olla valmiuksia puuttua Kemijärven kaltaisiin tilanteisiin, Nivala esitti Hübnerille Pelkosenniemen Pyhätunturilla pidetyssä seminaarissa perjantaina.

-Stora Enso lakkauttaa kannattavan sellutehtaan ja kieltäytyy myymästä sitä muille. Tässä on selviä piirteitä siitä, että yhtiö haluaa Itä-Lapin puumarkkinat haltuunsa ja vaikuttaa samalla markkinoihin niin, ettei kukaan muukaan voi tulla alueelle.

Nivalan mukaan asiantuntijat valmistelevat parhaillaan asian viemistä EU:n komission tutkintaan. Päätös tehdään kuukauden kuluessa.

Seminaarin jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Hübner kommentoi hyvin lyhyesti massaliikkeen väitteitä.

- Komissio tutkii asian, mikäli virallinen pyyntö jätetään. Tutkintapyyntöä ei kuitenkaan ole ainakaan vielä tullut.

Pienen katsottava laajasti

Hübnerin vierailun tavoitteena oli kuulla Lapin toiveita ja tutustua pohjoisen mahdollisuuksiin. Lapin liiton kutsusta järjestetty vierailu antoi mahdollisuuden myös massaliikkeelle kertoa tavoitteistaan.

Mitään konkreettista ei komission suunnalta tosin odotettu, mutta Nivala kertoi hämmästyneensä siitä, kuinka hyvin sellutehtaan lakkauttaminen ja sen vaikutukset tunnetaan Brysselissä.

Itä-Lapin ongelmia laajemmin ruotinut Kemijärven kaupunginjohtaja Timo E. Korva esitti, että komissio rakentaisi harvaan asuttuja alueita varten oman ohjelman, jolla varmistetaan tukien ja kehitysinvestointien osuminen täsmälleen oikeaa kohteeseen. Hänen mielestään EU:n vaatimus laajoista ohjelma-alueista keskittää rahoitusta liikaa kasvukeskuksiin.

Hübnerin vastauksissa korostui enemmänkin henkinen kuin taloudellinen tuki. Ohjelmarahoja on jatkossakin tulossa pohjoiseen, mutta harvaan asutuilla alueilla olisi oivallettava haasteet.

- Eurooppa itsessäänkin on lopulta pieni nurkka kartalla. Kaikki potentiaaliset voimat on saatava liikkeelle kilpailukyvyn ja kestävän kasvun turvaamiseksi - myös harvaanasuttujen alueiden tarjoamat mahdollisuudet.

Hübnerin mukaan jokaisen kolkan on kuitenkin kyettävä katsomaan asioita laajasti ja asettamaan itsensä globaaliin yhteyteen. Hän muistutti myös, että ilmastonmuutos tuo Eurooppaan uusia erityishuomiota tarvitsevia alueita. Esimerkkejä ovat muun muassa jatkuvista tulvavahingoista ja toisaalta kuivuudesta kärsivät seudut.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme