Mainos
Mainos

"Kemikaalittomia vaatteita ei ole olemassakaan"

Luomupuuvillaisista vaatteista löytyy joskus kemikaalien jäänteitä, kerrotaan Tullilaboratoriosta. Siellä on tutkittu luomupuuvillasta valmistettuja lastenvaatteita.

Jaostopäällikkö Leena Partasen mukaan kemikaaleja ei kuitenkaan ole ollut haitallisia määriä. Lähinnä kyse on periaatteesta: vaatteita myydään mielikuvalla kemikaalittomasta luomusta.

Lasten luomuvaatteista löytyneet kemikaalit ovat olleet torjunta-aineiden jäämiä. Luomuviljelyssä ei saisi käyttää kemiallisia myrkkyjä tuholaisten torjumiseen. Myrkkyjäämät voivat Partasen mukaan olla peräisin esimerkiksi naapuripellolta.

Kemikaaleja käytetään muun muassa vaatteen värin muuttamiseen sekä kestävyyden ja siliävyyden parantamiseen. Tekstiili- ja muotialojen liittoa johtava Veli-Matti Kankaanpää uskoo EU:n kemikaalivalvonnan pitävän huolta siitä, ettei vaatteista löydy ihmiselle vaarallisia aineita.

-Jos löytyisi, niin tietenkin tuote vedettäisiin markkinoilta pois.

Kankaanpään ja Partasen mukaan sellaisia vaatteita, joissa ei ole lainkaan kemikaaleja, ei ole olemassakaan. Varsinaisia luomuvaatteitakaan ei ole, ainoastaan kuitumateriaali voi olla luomua.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme