Mainos
Mainos

Kennelliitto: Koiraa ja lasta ei saisi jättää kahdestaan

Rottweilerin raatelemaksi Elimäellä eilen joutuneen kymmenvuotiaan pojan kohtalo olisi ehkä voitu välttää, jos kasvattajien ohjeita olisi noudatettu. Kennelliitto muistuttaa aikuisten valvonnan tärkeydestä.

- Lasta ei saa koskaan jättää koiran kanssa kahdestaan. Kasvattajien tehtävä on ohjeistaa pennun ottajia, Kennelliiton tiedotuspäällikkö Kaija Unhola kertoo.

Unhola myöntää, että monessa koiraperheessä tätä sääntöä ei välttämättä noudateta. Näin etenkin, jos koiran vaarallisuudesta ei ole mitään merkkejä.

- Aikuisen pitää olla aina lähellä, varsinkin kun kyseessä on isokokoinen koira. Sellaisen hallinta on aina aikuisen tehtävä, Unhola linjaa.

Elimäen tapaukseen Unhola ei voi yksityiskohtia tuntematta ottaa kantaa. Hän kuitenkin korostaa, ettei kyse ole koiran normaalista käyttäytymisestä.

- Rottweiler tunnetaan ystävällisenä, rauhallisena ja lapsirakkaana, tosin myös aika energisenä rotuna. Tällainen ei kuitenkaan ole odotettavaa.

Kennelliiton tiedossa on vain kaksi muuta Suomessa sattunutta tapausta, joissa koira on aiheuttanut ihmisen kuoleman.

Kennelliiton tiedossa kaksi muuta tapausta

Vuonna 2001 suurikokoista bullmastiffiaan ulkoiluttanut 22-vuotias nainen kuoli Tampereella, kun koira puri naista. Nainen oli Unholan mukaan vetänyt koiraansa lähemmäksi itseään toisen koiran tullessa vastaan. Koiran ainoa puraisu osui kohtalokkaasti naista kaulavaltimoon.

Vuonna 1994 Rovaniemellä kaksivuotias lapsi kuoli hänen mentyään aikuisten huomaamatta naapurin pihalle kytkettynä olleen koiran luo. Koira oli siperianhuskyn ja alaskanhuskyn risteytys.

Lisäksi on olemassa kolmas tapaus, joka aikanaan uutisoitiin koiran aiheuttamaksi kuolemantapaukseksi, mutta joka kuolinsyytytkimuksissa paljastui kätkytkuolemaksi. Vuonna 1994 Espoossa kuolleen lapsen tapauksessa perheen staffordshirenbullterrierillä ei ollut mitään tekemistä perheen vauvan kuoleman kanssa, vaikka tapaus näin virheellisesti uutisoitiin.

- Nämä ovat kaikki onnettomia sattumia. Koira on kuitenkin eläin ja käyttäytyy sen mukaisesti. Oman lajin kannalta käytös saattaa olla ihan loogistakin. Tulos on kuitenkin näissä tapauksissa karmea, Unhola sanoo.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme