Mainos
Mainos

Kepa: Hallitus kaunistelee kehitysaputilastoja

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa toteaa hallituksen sortuneen kehitysaputilastojen kaunisteluun.

Hallitus on budjettiriihessä päättänyt leikata varsinaista kehitysyhteistyötä ja lohkaista ison siivun kehitysavusta käytettäväksi turvapaikanhakijoihin Suomessa.

Hallitus muuttaa nykyistä kulujen laskutapaa niin, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokuluista yhä suurempaa osaa kutsutaan kehitysyhteistyöksi.

Riihessä leikattiin aluksi ensi vuodelle suunnitelluista varsinaisista kehitysyhteistyörahoista 60 miljoonaa.Myöhemmin päätettiin kirjata niin sanottuihin muihin kehitysyhteistyömenoihin 39 miljoonaa pakolaisten vastaanottokuluja, joista noin 20 miljoonaa on lisäystä vuoteen 2008.

- On mielestämme kyseenalaista kutsua näitä 39 miljoonaa kehitysyhteistyöksi. Varat eivät päädy varsinaiseen köyhyyden vähentämiseen, siksi tämä on mielestämme selvää tilastojen kaunistelua, Kepan viestintä- ja kampanjajohtaja Mika Railo toteaa.

Pakolaiskuluihin voidaan jatkossa laskea Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulevien turvapaikanhakijoiden ensimmäisen vuoden kuluja riippumatta siitä, saavatko he myönteisen vai kielteisen päätöksen.

Aiemmin kehitysyhteistyöksi on laskettu vain myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, kehitysmaista tulevien, pakolaisten ensimmäisen vuoden kulut.

- Nyt tehty päätös antaa väärän kuvan kansalaisille suomalaisen kehitysavun määrästä ja sisällöstä, Railo sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme