Mainos
Mainos

Keravalaisnuorten psykiatrinen hoito huonossa jamassa

Keravalaisnuorten psykiatrinen erikoissairaanhoito on ollut jo pitemmän aikaa huonossa jamassa, mutta tilanne on syksyllä korjaantumassa. Ongelmien suurimpana syynä on ollut lääkäripula. Viime aikoina keravalaisnuorten psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta vastaavalla nuorisopsykiatrian poliklinikalla ei ole ollut ainoatakaan lääkäriä.

Keväällä lain aikaraamit puhkaiseva yli kolmen kuukauden jonotusaika koetteli noin 40:tä hoitoa tarvitsevaa nuorta, arvioi Hyksin psykiatrian tulosyksikön johtaja Grigori Joffe.

- Ylipitkien jonojen ongelmasta on alueella puhuttu useita kuukausia kenties vuosiakin, mutta lääkäreitä ei ole saatu sinne edes ostopalveluina, Joffe sanoo. Ongelmien taustalla on monia syitä. Alue ei ole niin hyvinvoiva kuin esimerkiksi Espoo.

Tilanne on Joffen mukaan kuitenkin korjaantumassa, sillä yksikköön on tulossa loppukesästä kaksi uutta lääkäriä. Myös resursseja pyritään siirtämään Peijaksen nuorisopsykiatriaan säästämällä jostain muusta.

Toiminta ei ole ollut täysin lamaantunut

- Lääkäripulasta huolimatta ei voi sanoa, että toiminta olisi ollut nytkään täysin lamaantunut. Ylilääkäri on käynyt paikalla silloin tällöin, joten kiireellisimmät asiat on yleensä voitu hoitaa. Koko Peijas-aluetta palvelee myös akuutti- ja kriisiyksikkö, joka on aina auki kesälläkin, Joffe kertoo.

Joffen mukaan kiireelliset tapaukset pystytään tunnistamaan yleensä jo perusterveydenhuollossa. Toisaalta millään lääketieteen alalla kiireellisyyttä ei pystytä arvioimaan sataprosenttisella varmuudella, vaikka koulutustaso meillä onkin hyvä. Onneksi väärät arvioinnit ovat kuitenkin harvinaisia, Joffe sanoo.

Hän arvelee myös, että Keravan veriteon liittäminen nuorisopsykiatrisen hoidon saatavuuteen tai edes mielenterveydenhäiriöön on liian suoraviivaista.

- Mieli toimii niin, että otetaan helpoin tarjolla oleva selitys. Nuorisossa on kuitenkin myös usein nähtävissä väärille raiteille johtavaa radikalisoitumista, Joffe sanoo. Mahdollista on myös, että tekijä ei ole itse löytänyt tai häntä ei ole ohjattu oikeaan paikkaan.

Nuoren voi olla vaikea löytää apua

Keravan sosiaalijohtaja Maija Gartman pitää jonoja psykiatriseen erikoissairaanhoitoon ehdottomasti liian pitkinä.

- Sitä ei käy kieltäminen, että liian vaikea sinne on päästä. Ongelmana on ollut sekä henkilöstöpula että hoidon tarpeen kasvu resursseja nopeammin, hän sanoo.

Nuoren saattaa Gartmanin mukaan olla myös vaikea löytää oikeaa hoitopaikkaa. Kaupungin nettisivulla on kyllä linkki mielenterveysoppaaseen, josta löytyvät sekä Keravan omat palvelut että muut palvelut.

Kunnan omaan mielenterveysyksikköön pääsee mielenterveyshoitajan tai psykologin vastaanotolle muutamassa päivässä ja kiireellisissä tapauksissa nopeamminkin. Jos ongelmat osoittautuivat vaikeammiksi, 13-19-vuotiaat ohjataan jonoon nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Sinne tarvitaan lääkärin tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan lähete.

Nuorten psykiatrisessa yksikössä on 13-17-vuotiaille tarkoitettu kriisipoliklinikka, jonne pääsee ilman lähetettä. Helsinki Mission järjestämä Nuorten kriisipiste sijaitsee Itäkeskuksessa Helsingissä, ja sinne voi hakeutua suoraan ilman ajanvarausta. Siellä voi myös esiintyä nimettömästi, Gartman kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme