Mainos
Mainos

Kerimäeltä löytyi meteoriittikraatteri

Maamme yhdeksäs meteoriittikraatteri on löytynyt Kerimäeltä. Kraatteri on Paasselän järven pohjassa, ja sen läpimitta on ainakin 10 kilometriä ja syvyys 74 metriä. Kraatterin ikää ei vielä tunneta.

Paasselän kraatterista löydettiin pieni kiisuesiintymä, jonka tutkimukset on aloitettu. Dosentti Lauri J. Pesonen Geologian tutkimuskeskuksesta arvioi, ettei esiintymä ole taloudellisesti arvokas.

Meteoriittikraattereista on viime vuosina löydetty merkittäviä taloudellisia esiintymiä, kuten malmeja, timantteja, kivihiiliesiintymiä, kaoliinikerrostumia ja pohjavesivarantoja. Lappajärvellä matkailuelinkeino hyödyntää kraatteria, josta löytyi myös timantteja.

Tehostetun kartoituksen ansiosta maastamme on löydetty tällä vuosikymmenellä kuusi uutta meteoriittikraatteria. Jo vuonna 1968 löydettiin Lappajärven kraatteri. Maapallolta on paikannettu 172 kraatteria. Ne ovat todistettavasti syntyneet meteoriitin, asteroidin tai komeetan iskeytyessä planeettamme pintaan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme