Mainos
Mainos

Kertakäyttögrillin käyttöä rajoitetaan pian

Kertakäyttögrillin käyttöön on tulossa rajoituksia heinäkuun alusta. Perjantaista lähtien kertakäyttögrilliä ei saa sytyttää toisen maalle ilman maanomistajan lupaa.

Uusittu pelastuslaki korostaa jokaisen tulenkäsittelijän henkilökohtaista vastuuta. Uuden lain myötä kertakäyttögrillin sytyttäminen tarkoittaa avotulen tekemistä.

Moni pitää kertakäyttögrilliä helppona valintana. Valvontayksikön päällikkö Seppo Sihvonen Helsingin pelastuslaitokselta kuitenkin kertoo, että kertakäyttögrilli on kyllä helppo hankkia, mutta vaikea hävittää. Myös muita ongelmia löytyy.

– Sen keskeinen ongelma on se, että se on niin kuuma hiilipeti, joka on kosketuksissa maapintaan tai puuhun ja aiheuttaa käytännössä syttymisen sitä kautta.

Sihvonen sanoo, että tuulelle altis kertakäyttögrilli saattaa lähteä helposti lentoon, jolloin kuumat kekäleet joutuvat maastoon.

– Metsäpaloissakin palon aiheuttaja on korvausvelvollinen ja korvaukset saattavat nousta kymmeniin tai satoihin tuhansiin euroihin.

Voimaan astuva uusittu pelastuslaki rajoittaa tuntuvasti viime vuosina suosituksi tulleen grillin käyttöä.

– Valvonta on varmasti laajassa mittakaavassa vaikeaa mutta tässä halutaankin korostaa nimenomaan tulentekijän omaa vastuuta huolellisuusvelvollisuutta tässä asiassa, toteaa Sihvonen.

Pitkään kytevien grillien huolimaton käyttö on sytyttänyt niin maastoa kuin roskalaatikoitakin. Avotulen teon maillaan kieltänyt Helsinki odottaa tehokasta lakia.

– Toivottavasti laki vaikuttaa niin, että ihmiset eivät enää polta niitä. Se on aina vaarallinen niin itselleen kuin muillekin, ja kun roskakorit alkavat palaa, niin se on aina vaaratilanne.Koskaan ei tiedä, että mitä niissä roskiksissa on, kertoo puistovastaava Päivi Apajalahti Helsingin kaupungilta.

Poliisille kertakäyttögrillien valvonta merkitsee lisätöitä. Tosin vielä tänään poliisissa ei ollut tietoa, millaisia rangaistuksia grillin vääränlaisesta käytöstä seuraa.

Katso Mari Mäkisen juttu (Seitsemän uutiset 27.6.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme