Mainos
Mainos

Kesä meni ilman pahoja sinileväkukintoja

Suomi välttyi kesäkuukausina voimakkailta sinileväkukinnoilta. Pitkien yhtäjaksoisten hellejaksojen puuttuminen hillitsi levien kasvua ja levälauttojen syntymistä koko kesän ajan.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sisävesissä kesä oli sinilevien pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna selvästi tavanomaista parempi. Sisävesien vuosi 2009 kuuluu vuosien 2004 ja 2008 kanssa niihin, jolloin sinilevähavaintoja on ollut kesä-elokuulta vähiten.

Myös merialueilla sinilevätilanne oli pääosin rauhallinen. Useina vuosina ensimmäiset levälautat ilmaantuvat eteläisen Suomen merialueille juhannuksen tienoilla, mutta nyt niitä tavattiin kesäkuussa hyvin vähän ja paikallisesti.

Merialueilla sinileväkukinnot lisääntyivät vasta heinäkuun alussa. Kovien tuulien ja viileän veden ansiosta ne eivät silloinkaan kehittyneet laajoiksi tai pitkäkestoisiksi, vaan levä pysytteli enimmäkseen veteen sekoittuneena.

Elokuun alussa säät lämpenivät ja levälauttoja muodostui Suomenlahden ja Selkämeren avomerialueille, sekä jonkin verran Saaristomerelle. Epävakainen sää hajotti lautat, mutta sään poutaantuessa ne muodostuivat uudelleen. Syyskuun alkupuolella havaittiin vielä pintakukintoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme