Mainos
Mainos

Kesä oli harvinaisen lämmin: keskilämpötila ylitti 2010 kesänkin

Tämä kesä jää historiaan harvinaisen lämpimänä. Kesän keskilämpötila oli 15,7 astetta eli kaksi astetta pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesä oli neljänneksi lämpimin 1900-luvun alun jälkeen. Vielä lämpimämpiä kesiä koettiin vuosina 1937, 1972 ja 2002.

- Ei tämmöistä koeta joka vuosi tai vuosikymmen. Tällaisia kesiä on tilastojen mukaan keskimäärin 20-30 vuoden välein, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Tänä kesänä lämpöä riitti koko kesälle ja koko maahan. Kesäkuun alun hellejakso oli poikkeuksellinen. Koko kesän ylin lämpötila - 32,8 astetta - mitattiin kesäkuun 10. päivänä Ylitornion Meltosjärvellä.

- Kesäkuun alussa mitattiin yli 30 asteen lämpötiloja kuutena päivänä yhden viikon aikana ja myös Lapissa oli vuodenaikaan nähden erittäin lämmintä, arvioi Jokinen.

Tämä kesä oli tilastollisesti jopa lämpimämpi kuin kesä 2010.

- Vuonna 2010 kesäkuu oli viileä, samoin elokuun loppu. Jos verrataan koko kesää, nyt ollaan lämpimämmissä lukemissa keskiarvojen perusteella. Heinäkuu ja elokuun alku tosin olivat 2010 kesällä lämpimämpiä kuin nyt, selvittää Jokinen.

Kesällä salamoi tavanomaista enemmän

Tämä kesä oli poikkeuksellinen myös ukkosten osalta.

- Jos tarkastellaan salamamääriä Suomessa, niitä oli selvästi tavanomaista enemmän. Siinä mielessä voidaan puhua aktiivisesta ukkoskesästä, arvioi Pauli Jokinen.

Yleensä eniten ukkosia on heinäkuussa, mutta tänä kesänä ukkosti runsaasti myös kesäkuussa. Runsaimmat ukkoset sijoittuivat Kainuu-Koillismaa-Pohjanmaa-Lounais-Suomi - vyöhykkeelle.

Kesän sademäärät olivat hieman tavanomaista suuremmat. Helsingin poikkeuksellisen raju sadekuuro 22.8. koostui itse asiassa kahdesta kuurosta, joista toinen osui Helsingin keskustaan ja toinen Itä-Helsingin ylle. Sademäärät olivat yli 50 milliä.

- Poikkeuksellista oli se, että pilvet jämähtivät samaan paikkaan puoleksitoista tunniksi. Yleensä tällä voimakkuudella sataa yhdessä paikassa vain muutamia minuutteja, kertoo erikoistutkija Elena Saltikoff Ilmatieteen laitokselta.

Näin voimakkaat sadekuurot ovat harvinaisia. Tilastollisesti niitä tulee noin kerran 30 vuodessa. Jossain puolella maata niitä kuitenkin aina on, mutta jos sade osuu asumattomalle alueelle, niihin ei kiinnitetä huomiota.

Rankkasateet ja helteet yleistyvät

Tämän kesän sää ennakoi hyvin ilmastonmuutosta.

- Kaksi viimeistä kesää ovat juuri sellaisia, jotka yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä. Jatkossa tällaisia kesiä tulee yhä useammin, kertoo erikoistutkija Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitokselta.

Ilmastomallien mukaan sekä rankkasateet että helteet yleistyvät.

- Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen kesiin niin, että hellepäiviä tulee useammin ja silloin, kun sataa, sataa rankemmin, kuvailee Jylhä.

Vaikka ilmastonmuutos lisää sateisuutta ja helteitä, Suomen säässä säilyvät jatkossakin voimakkaat vaihtelut. Ensi kesä saattaa siis olla yhtä hyvin kylmä kuin lämminkin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme