Mainos
Mainos

Kesäalesta tulossa normaalia lyhyempi

Heti juhannuksen jälkeen alkavasta vaatteiden kesäalesta odotetaan normaalia lyhyempää. Kesäale on kauppojen kolmanneksi tärkein sesonki.

Vaatealan alennusmyyntisesonki jää tänä vuonna viikon tai pari tavallista lyhyemmäksi, arvioi vaateketju Lindexin maajohtaja Ari Isohella. Edellisvuosia aurinkoisempi kevätkesä on tyhjentänyt vaatekauppojen varastoja kiitettävästi.

Viime vuosia tyhjemmistä varastoista huolimatta kaupat odottavat tämän vuoden kesäsesongista 110 miljoonan euron lisämyyntiä, sanoo Suomen kaupan liiton toimitusjohtaja Guy Wires. Wireksen mielestä tämä vuosi on ollut sään puolesta tavallinen.

-Niinä vuosina, kun kevätsesonki on mennyt ohi, on ollut epänormaali tilanne.

Ari Isohella arvioi, että aiempaa tyhjemmät varastot johtuvat jopa säätä enemmän toimitusaikojen lyhenemisestä. Lyhyiden toimitusaikojen takia kauppiaille jää paremmin pelivaraa arvioida sisäänostotarvetta.

-Parin kolmen viime vuoden aikana on tullut selkeä muutos, Isohella kuvaa vähittäiskaupan varastojen pienenemistä.

Kuukausi sesonkia

Vaatekaupoista esimerkiksi Lindex ja Seppälä ovat jo aloittaneet alennusmyyntinsä. Isohella kertoo, että Lindex alensi hintoja juuri juhannuksen alla, kun viimeksi alekausi sen liikkeissä alkoi jo viikkoa ennen keskikesän juhlaa. Hän arvioi sesongin vaatemarkkinoilla olevan nyt 3-4 viikkoa, kun se viime vuonna oli 4-6 viikkoa pitkä.

Perinteisesti juhannuksen jälkeisestä viikosta odotetaan vilkkainta alekautta. Wireksen mukaan alennusmyynti vilkastuu hiukan taas heinäkuun lopulla, kun viimeiset kesätuotteet myydään suurin alennusprosentein. Varastojen hyllyt on viimeistään silloin tyhjennettävä syystavaran tieltä.

Vaate- ja urheilukauppojen lisäksi esimerkiksi huonekalukaupat myyvät sesonkituotteitaan alennuksella. Kodintekniikkaliikkeet lähtevät alennusmyynteihin mukaan, koska ihmisiä sattuu olemaan liikkeillä kesähelteillä, ei niinkään varastojen tyhjennyksen vuoksi. Kesäalennuskausi on kaupalle edelleen kolmanneksi tärkein sesonki joulunalusmyynnin ja tammikuun alennusmyyntien jälkeen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme