Mainos
Mainos

Kesähakkuut edelleen tarpeen

Metsien kesähakkuita pohtinut työryhmä pitää kesäaikaan tapahtuvaa puunkorjuuta jatkossakin välttämättömänä. Maa- ja metsätalousministeriön työryhmän mielestä kesäaikaan tehtäviä hakkuita ei voida kustannussyistä lopettaa. Hakkuiden siirtäminen muuhun ajankohtaan maksaisi lähes miljardi markkaa vuodessa. Puunkorjuukoneita ja kuljettajia tarvittaisiin lisää ja varastointi moninkertaistuisi. Niiden aiheuttamia haittoja voidaan työryhmän mielestä kuitenkin selvästi vähentää.

Kesähakkuut levittävät Etelä-Suomessa metsien terveyttä heikentävää juurikääpäsientä ja häiritsevät muun muassa lintujen pesintää. Työryhmä ehdottaa, että kuusikoiden ja männiköiden harvennukset juurikäävän riskialueilla tehdään pääasiassa talvella. Myös lintujen pesimäaikana tulisi hakkuita joissakin metsissä vähentää.

Kesähakkuiden kieltämistä ovat vaatineet monet luontojärjestöt, mutta myös metsänomistajat. Kesähakkuiden on arvioitu tuhoavan 35.000 linnunpesää joka vuosi. Suomen luonnonsuojeluliitto on kerännyt talven aikana noin 10 000 nimeä pesähakkuiden kieltämiseksi yli kolmeksi kuukaudeksi. Vaatimus jätetään ministeri Kalevi Hemilälle runsaan viikon kuluttua.

Metsänomistajat vastustavat kesähakkuita raskaiden koneiden aiheuttamien korjuuvaurioiden vuoksi. Työryhmä esittääkin, että sienituhojen estämiseksi harvennukset siirretäisiin talveksi. Vaatimus on käytännössä mahdoton ja esimerkiksi juurikääpää joudutaan tuhoamaan kesällä torjunta-aineilla
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot