Mainos
Mainos

Kesäkäyttöön tehty öljytankkeri taas Suomenlahdelle

Kreikkalainen öljytankkeri Stemnitsa on toistamiseen viikon sisällä hakemassa öljyä Primorskista,vaikka aluksella ei ole jääluokitusta.

Tankkeri Suomenlahdella (arkistokuvaa)

Suomen merenkulkulaitoksen tietojen mukaan jättitankkeri Stemnitsa on taas matkalla Suomenlahden perukalle Venäjän Primorskiin hakemaan runsaan 100 000 tonnin raakaöljylastia. Vain kesäkäyttöön rakennettu alus teki vastaavan, riskialttiin matkan viimeksi viikko sitten. Viranomaisten mukaan Suomenlahden jäätilanne pahenee päivittäin ja onnettomuusriski kasvaa vastaavasti.

Viranomaiset pitävät Stemnitsan liikennöintiä erittäin vakavana asiana. Venäjän taholta on alukselle myönnetty niin sanottu jääpassi, mutta se ei vakuuta suomalaisviranomaisia.
- Stemnitsaa ei ole tarkoitettu jääolosuhteisiin eikä sillä ole jääluokitusta. Tämä aiheuttaa taas suuren ympäristövahingon vaaran, kun alus tulee näihin vaikeisiin oloihin, sanoo merenkulkuneuvos Markku Mylly Merenkulkulaitokselta.

Venäjän murtajakapasiteetti ei riitä avustamaan maan Suomenlahden satamien kaikkea liikennettä. Pietarin edustalla on lähes sata laivaa juuttuneena jäihin ja näistä monet ovat kärsineet vaurioita.
- Meille on tullut useita tietoja mm. potkurivaurioista ja kylkivaurioista. Joukossa myös suomalaisaluksia, joista yksi on kärsinyt potkurivaurion. Alus ei pysty liikkumaan ja apua luvattu vasta viikon kuluttua, Mylly sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi sanoo, että Suomen viranomaiset eivät voi estää kansainvälisillä vesillä tapahtuvaa liikennöintiä Suomenlahdella. Stemnitsasta on kirjelmöity venäläisviranomaisille ja pyydetty, että aluksen ei sallittaisi liikennöidä alueella jääoloissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme