Mainos
Mainos

Kesäkuu monin paikoin vuosisadan kuumin

Kesäkuu on ollut monin paikoin vuosisadan kuumin. Lämpöennätyksiä on rikottu monilla paikkakunnilla Keski- ja Itä-Suomessa. Sen sijaan rannikkoseutu ja Lappi jäävät hieman edellisestä ennätyskesästä 1936. Helteisintä on ollut Lappeenrannassa, jossa kuun keskilämpötila on lähes 5 astetta normaalia korkeampi.

Kuluvan kesäkuun helleaalto on hyvin poikkeuksellinen. Ilmatieteenlaitoksen ylimeteorologi Jaakko Helmisen mukaan kesäkuun helle on vuosisadan puitteissa lähes ainutkertainen tapahtuma. Poikkeamat pitkäaikaisista keskiarvoista ovat normaalisti korkeintaan asteen parin luokkaa.

Ainutkertaisuudesta kertoo myös hellepäivien määrä. Normaalisti niitä on kesäkuussa vain muutama, nyt monilla paikkakunnilla helteestä on nautiskeltu lähes puoli kuuta. Lappeenrannassakin niitä kertyi 15.

Vielä ei kuitenkaan ole lyöty kesän yksittäistä lämpöennätystä. Se säilyy edelleen Turussa, jossa mitattiin heinäkuussa 1914 lähes 36 astetta.
(MTV3)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme