Mainos
Mainos

Kesäloma ahdistaa työnarkomaania

Kesän lähentyessä työpaikoilla kiistellään parhaista lomaviikoista ja vertaillaan lomasuunnitelmia. Kaikilla pitkä vapaus ei kuitenkaan nostata innostusta pintaan, vaan jotkut meistä viettäisivät lomaviikot mieluiten työpaikalla. Tuolloin kyseessä saattaa olla työriippuvuus.

Tutkija Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta muistuttaa, että kaikki mikä näyttää työriippuvuudelta ei välttämättä ole sitä. Verrattuna työssä vain ylikuormitettuun kollegaan työriippuvaisen tunnistaa muun muassa siitä, että paine yltiöpäiseen työntekoon tulee sisältä päin.

- Tällaisella ihmisellä on vähitellen käynyt niin, että työ on alkanut täyttää kaikki elämän osa-alueet. Heistä tuntuu, että mikään muu ei ole mielekästä kuin työ.

Aholan mukaan työriippuvuuteen voi ajautua monista syistä. Toisilla lähtökohta löytyy lapsuudesta. Ihminen saattaa oppia jo kotona siihen, että oma arvo mitataan suoritusten kautta. Myös isot elämänmuutokset, kuten avioero, voivat työntää töiden pariin.

Työriippuvainen voi tuntua lottovoitolta

Tutkija suhtautuu epäillen siihen, että työriippuvuus olisi pidemmän päälle järkevä tapa elää elämäänsä. Aholan mukaan on hyvin harvinaista, että yksi asia elämässä voisi tyydyttää kaikki perustarpeet.

- Työriippuvaisista sanotaan, että he eivät lopulta nauti suorittamisestaan. Vaikka ahkerointi ehkäisee ahdistusta, se ei kuitenkaan tuo todellista tyydytystä. He saattavat esimerkiksi kokea, että eivät saa tarpeeksi kiitosta uhrauksistaan.

Ahola muistuttaa, että raivopäinen työnteko voi johtaa myös fyysiseen sairastumiseen, kun keho ei pääse toipumaan rasituksesta. Sairaana työskentely voi taas todistetusti aiheuttaa esimerkiksi sydänongelmia.

Työnantajalle työriippuvainen työntekijä voi tuntua aluksi lottovoitolta. Hän tekee saman palkan eteen tuplamäärän töitä kuin kollegansa. Ongelmaan tartutaankin nihkeästi, vaikka työriippuvainen ei ole täysin ongelmaton paketti työantajankaan kannalta.

- Ylikuormittunut työntekijä alkaa helposti junnata vain rutiineissa. Luovuutta ja joustavuutta vaativissa tehtävissä tällainen henkilö ei todellakaan ole parhaimmillaan. Keho tarvitsee toipuakseen lepoa ja mieli virkistyäkseen vaihtelua, Ahola napauttaa.

Elämä remonttiin

Useiden viikkojen kesäloma voi olla työriippuvaiselle todellinen koetinkivi. Ahola ehdottaa siitä selviytymiseen kahta eri reittiä. Helpompi on se, että ihminen tekee myös lomasta suoritettavan projektin, tekee sille tarkat suunnitelmat ja aikataulut.

- Toinen ja vaikeampi tie olisi oman elämän remontointi. Ihminen voisi pysähtyä pohtimaan, mitä kaikkia asioita omassa elämässä yrittää korvata työllä. Olisiko mahdollista, että niitä hyviä asioita löytyisi myös siitä arjesta ja perheestä?

Ahola myöntää, että elämän puntarointi tällä tapaa voi olla hyvinkin ahdistavaa eikä välttämättä tee lomasta mukavaa.

- Se voi kuitenkin olla erittäin hyödyllistä ja johtaa siihen, että työriippuvuus hellittää ja iloa alkaa löytyä myös töiden ulkopuolelta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme