Mainos
Mainos

Kesämyrsky koettelee Suomea tänään – tuulituhot ja sähkökatkot mahdollisia

Suureen osaan maata on luvassa tänään voimakkaita myrskypuuskia. Sateisinta on pohjoisessa.

Vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas matalapaine on saapumassa Suomeen lounaasta.

Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne kertoo, että myrskypuuskia on jo mitattu muun muassa Rauman, Vaasan, Pietarsaaren, Raahen, Hailuodon ja Oulun edustalla sekä Muoniossa tunturialueella.

– Tuuli on voimistumaan päin erityisesti Pohjanlahdella ja maan pohjoisosissa. Kaikkein voimmakkaimmat tuulet on koettu Muonion Laukukeron tunturin päällä. Voimakkain havaittu puuska on ollut 25,7 metriä sekunnissa. Laukukerossa myös keskituuli on ylittänyt myrskyrajan. Lähellä ollaan myös Raahessa, Rinne selvittää.

Muuallakin tuuli on jo normaalia kovempi. Kaikkein kovimmat tuulet ennättävät Keski- ja Itä-Suomeen illan ja yön aikana.

– Esimerkiksi Saimaalla ja muilla maan keskiosan suurilla järvenselillä saattaa tulla kovaa tuulta, jopa yli 14 metriä sekunnissa, mutta maa-alueilla tuuli ei ole ihan yhtä kova. Mutta maallakin puuskissa on jo nyt sekä Keski- että Itä-Suomessa 10–16 metriä sekunnissa, mikä on maa-alueilla varsin voimakasta. 

Voimakkaimman tuulen pitäisi laantua Perämeren rannikkoseudulla matalapaineen keskuksen mentyä ohi, eli alkuiltapäivän aikana. Koko Suomesta tuulet väistyvät illan ja yön aikana maan itäpuolelle ja sää muuttuu rauhallisemmaksi.

Sitä ennen kannattaa varautua myrskytuhoihin ja sähkökatkoihin lähes koko maassa. Eniten tuhoja tuuli aiheuttanee maan keskiosissa.

Runsaimmat sateet tulevat tänään Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa tulee sadekuuroja, mutta sää on enimmäkseen poutainen. Etelässä on selkeää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme