Mainos
Mainos

Kesän makkarakuuri nostaa kolesteroliarvot nopeasti

Jo kuukauden säännöllinen makkaransyönti saattaa nostaa kolesteroliarvoja lähes kolmanneksella. Lihavuus altistaa kolesterolin nousuun.

Kesälomalla ahmitut rasvaiset makkarat nostavat kolesteroliarvot yllättävän nopeasti vaarallisen korkealle. Jo yhden kuukauden säännöllinen makkaranpopsinta saattaa nostaa kolesterolia peräti 20-30 prosenttia, ja arvot nousevat jo viikossa tai parissa.

Tanakka kolesterolin nousu on mahdollista erityisesti, jos rohmuaa makkaraa lomansa aikana päivittäin, vakuuttaa professori Antero Kesäniemi Oulun yliopistosairaalasta.

Kesälomalla monen kolesterolia nostavat juuri eläinrasvat ja rasvaiset maitotuotteet. Kesäniemi varoittaa kesälomalaisia herkuttelun vaaroista, sillä vaikka repsahtaminen olisikin vain väliaikaista, jämähtää lomalla hankittu kolesteroli valtimoihin. Kolesteroli ahtauttaa valtimoita hiljalleen.

- Kolesterolia kuljettavia palleroita tulee enemmän ja ne menevät valtimon sisäpinnan alle. Niistä osa varmasti jää siinne kiinni. Kolesterolia tavallaan jämähtää sinne, eikä sitä ole enää helppo saada pois.

Kesäniemen mukaan moni elää nykyään jonkinlaista kiikkuelämää: kun loma tulee, ryvetään kuin pellossa, ja kun loma loppuu, palataan taas tiukkaan kuriin. Väliaikainenkin lepsuilu on kuitenkin tuhoisaa, etenkin kun lomia ja syöpöttelyjuhlia pukkaa Suomessa säännöllisin väliajoin.

Alkoholista runsaasti lisäkaloreita

Vaarallista on myös kesän aikana hankittu vararengas mahan ympärille, sillä lihavuus altistaa kolesterolin nousuun. Omenamahaa on myös yllättävän vaikea saada pois, kun se kerran on tullut. Lihomista edistää vielä sekin, että lomalla liikkuminen saattaa jäädä vähäiseksi ja alkoholia kuluu enemmän.

- Alkoholista tulee hirveästi lisäkaloreita. Jos ajatellaan leipää, lihaa tai alkoholia, niin alkoholi muistuttaa näistä eniten rasvaa. Siinä on ihan hirveästi energiaa, Kesäniemi muistuttaa.

Jos repsahtaminen on jo tapahtunut, ei kannata menettää toivoaan. Terveellisillä ruokatottumuksilla ja liikunnalla kolesterolia on mahdollista pudottaa sunnilleen samassa ajassa kuin se on tullutkin. Korkeiden kolesteroliarvojen hoidossa myös lääkitys on mahdollista.

Täysin herkuitta kesälomaa ei tarvitse viettää. Kesäniemi muistuttaa, että grillata voi paljon muutakin kuin makkaraa. Grillissä voi kokeilla esimerkiksi kanaa ja kalaa, ja onpa makkaroissakin nykyään vähärasvaisia vaihtoehtoja.

Kolesteroliasioita pohdittiin kansainvälisessä kokouksessa Kuopiossa tänään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme