Mainos
Mainos

Kesän mustikkasato suosii eteläsuomalaisia, puolukkasato pohjoissuomalaisia

Marjakasvien kukinta on 2–3 viikkoa myöhässä totutusta, koska kevät ja alkukesä ovat olleet viileitä. Tämän perusteella mustikasta on odotettavissa keskinkertainen sato, kertoo Luonnonvarakeskus.

Eteläisessä Suomessa mustikan pääsato kypsyy keskikesän lämpötiloista riippuen heinäkuun jälkipuoliskolla.

Kittilässä oleva Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola arvelee, että mustikkasato olisi parempi eteläisessä Suomessa kuin pohjoisessa.

– Itse olen nyt tällä hetkellä Kittilässä, ja täällä mustikka kukkii vielä ihan täysin. Jos nyt pelkästään kukkien perusteella jotain ennakoidaan, niin näyttäis siltä, että mustikkasato olisi eteläisessä Suomessa parempi kuin pohjoisessa, kertoo Peltola MTV Uutisille.

Puolukasta on puolestaan odotettavissa runsas sato. Puolukan kukkia on etenkin Jyväskylän pohjoispuolella keskimäärin runsaasti.

– Puolukassa tilanne menee toisin päin eli pohjosemmassa Suomessa näitä kukkia on ollu enemmän kuin eteläisessä Suomessa. Kaiken perusteella vois olettaa, että pohjosempaan Suomeen tulee sitten parempi puolukkasato.

Lakasta eli hillasta Luonnonvarakeskus arvelee tulevan jopa erittäin runsaan. Kukkia on havaittu runsaasti tai erittäin runsaasti etenkin Pohjois-Karjalan ja eteläisen Lapin alueella.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme