Mainos
Mainos

Kesän ruuanlaittoon uudet välineet - ruoka lämpimäksi suoraan auringosta

Aurinkoenergialla ruokaa? Kyllä, se on mahdollista. Kesällä olemme ehkä tottuneet grillaamaan itseämme auringossa, mutta myös ruuat saa valmistettua auringon suosiollisella avustuksella.

Ravintoloitsija Antto Melasniemi on yhdessä katalaanisuunnittelija Martí Guixén kanssa perustanut liikkuvan, aurinkoenergialla toimivan ravintolan. Miehet ovat kiertäneet kesän aikana ympäri Suomea kokkaamassa kansalle.

Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurantin perustana toimii alumiininen peili, joka peilaa auringonvalon keskelle. Ja sinne vain kattila ja voilá!

– Se toimii ilman minkäänlaista ulkoista energiaa ja lämpenee lähes 300-asteiseksi. Litra vettä kiehuu kahdeksassa minuutissa, Antto Melasniemi sanoo.

Melasniemen mukaan peili toimii puolipilviselläkin, mutta aurinkoa on kyllä oltava. Kylmimmillään hän on valmistanut ruokaa 18 asteen pakkasessa, ja se onnistui ilman ongelmia.

Muutaman kerran kiertueella on jäänyt ruuat kylmiksi.

Kotiin grillin oheen

Pysyvää ravintolaa Melasniemi ei aurinkovoimalla lähtisi kuitenkaan perustamaan.

– Kun perustaa ravintolan, siinä pitää miettiä niin paljon, että homma kannattaisi vähän pidempäänkin. Tälläisessä projektissa voi ottaa riskejä, jotka ei välttämättä toimi, Melasniemi sanoo.

– Mutta kyllä tälläisen kanssa tulisi konkurssi aika nopeasti, ainakin tässä maassa.

Kotikäyttäjällekin Melasniemi suosittelee peiliä. Omansa hän on tilannut Espanjasta 300 euron kappalehintaan.

– Kyllä tämä olisi erittäin hyvä lisä vaikkapa grillin oheen. Tätä on erittäin helppo käyttää, minäkin olen oppinut, hän naurahtaa.

Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant ottaa Helsingin Kalasatamaan hieman pidemmän pysähdyksen. Tästä päivästä eteenpäin aurinkoruokaa saa kymmenen päivän ajan.

Katso ravintoloitsija Antto Melasniemen haastattelu: (Huomenta Suomi 4.8.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme