Mainos
Mainos

Kesästä on tulossa varsin hieno – punkkien näkökulmasta

Kesästä on tulossa näillä näkymin runsaspunkkinen.

Kulunut kevät on ollut hyvä punkeille, kertoo museomestari Jaakko Kullberg Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

– Meillä on ollut sopivasti lämmintä, sopivasti aurinkoista ja myös sateista. Lisäksi kulunut talvi oli punkeille hyvä – saatiin paljon lunta, jonka alla eläimillä ja eliöstöllä on hyvät olosuhteet ja tasainen lämpö.

– Jos ilmat jatkuvat samantyyppisinä, niin silloin punkkeja tulee esiintymään monenlaisissa biotyypeissä runsaasti, Kullberg uskoo.

Älä mene helteellä rantalepikköön

Punkkien havaittavuudelle on olennaista se, ettei tule liian pitkiä kuivia ja aurinkoisia jaksoja. Tällöin ongelmaksi – punkin näkökulmasta – tulee maaston ja punkin kuivuminen.

– Kuukauden kuumat helteet saavat maaston rupsahtamaan ja punkit kuivahtamaan. Tällöin ne pakenevat piiloon rantalepiköihin ja kosteampiin painanteihin, Kullberg vinkkaa paikkoja, joita helteillä kannattaa välttää.

Suojautuminen tärkeää

Punkeilta voi Kullbergin mukaan suojautua parhaiten pukeutumalla peittävästi. Hän painottaa erityisesti lasten suojaamista.

– Pidetään ne paidan helmat siellä housuissa ja sukat voi vetää lahkeiden päälle.

Punkit levittävät Suomessa puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia.

Puutiaisaivokuumetta esiintyy yleisesti Ahvenanmaan lisäksi etenkin etelä- ja länsirannikolla sekä Lappeenrannassa.

Borrelioosia esiintyy Lappia lukuun ottamatta koko Suomessa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot