Mainos
Mainos

Keski-iän tuopit - dementia vanhuudessa

Lääketieteen tuore väitöstutkimus osoittaa, että runsas alkoholin käyttö keski-iässä heikentää muistia vanhuudessa ja että suuren määrän kerrallaan juoneiden henkilöiden dementoitumisen riski kohoaa selvästi.

Lääketieteen lisensiaatti Tarja Järvenpää on väitöstyönään tutkinut dementiaa, erityisesti Alzheimerin tautia, selvittämällä aivojen muutoksia ja alkoholin käyttöä. Tutkimuksessa on ollut mukana lähes 600 yli 65-vuotiasta kaksosta.

Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella Järvenpää arvioi, että reilu alkoholin käyttö keski-iässä todennäköisesti heikentää muistia vanhuudessa. Vanhuusiässä muistin ja muiden ymmärtämiseen liittyvien toimintojen heikentymisen riski kasvoi alkoholia käyttämättömiin verrattuna nelinkertaiseksi niillä, jotka olivat ilmoittaneet juoneensa keski-iässä alkoholia kahden tai kolmen ravintola-annoksen verran päivittäin.

Suuren määrän kerrallaan satunnaisesti juoneiden henkilöiden dementoitumisen riski oli selvästi kohonnut. Suurella määrällä alkoholia tarkoitetaan tutkimuksessa yli pullollista viiniä tai juomista sammumiseen asti.

Alzheimerin tauti on etenevä aivosairaus, jolle on ominaista hermosolujen rakenteen ja rappeutuminen aluksi aivojen ohimolohkojen sisäosissa. Sairauteen liittyy muistin, puheen, keskittymisen, abstraktin ajattelun, ajan ja paikan tajun sekä päivittäisten toimintojen asteittainen heikentyminen.

Pidemmälle edenneessä sairauden vaiheessa voi esiintyä käytösoireita, kuten levottomuutta, ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta, vaelteluja ja harhoja.

Alzheimerin tauti on mahdollista havaita aivojen PET-kuvantamismenetelmällä sairauden varhaisvaiheessa ennen älyllisten toimintojen heikentymistä eli dementiaa. Sairauden varhainen hoito hidastaa oireiden kehittymistä.

Alzheimerin tauti on monen tekijän aiheuttama sairaus, joka johtuu useiden eri geneettisten altistustekijöiden, iän, elämäntapojen ja ympäristön yhteisvaikutuksesta. Geneettisten ja ympäristötekijöiden osuutta sairauden puhkeamiseen voidaan tutkia kaksosilla.

Järvenpään väitös tarkastetaan tänään Turun yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme