Mainos
Mainos

Keski-Suomessa uusi malli järjestää terveydenhuolto

Keski-Suomessa tapahtui vuodenvaihteessa merkittävä uudistus terveydenhuollossa, kun toimintansa aloitti liikelaitosmallilla toimiva seututerveyskeskus. Sairaanhoitopiirin alaisuudessa toimivan Keski-Suomen seututerveyskeskuksen johtoajatus on, että sen kaikki kahdeksan jäsenkuntaa ovat tasaveroisia kumppaneita.

Yleensä yhteiseen terveydenhuoltoon päätyneet kunnat ovat ratkaisseet hallintopulmat siten, että yksi isäntäkunta vastaa toiminnan järjestämisestä.

Seututerveyskeskuksessa palveluista vastaa järjestämistoimikunta, johon kuuluu yksi edustaja jokaisesta jäsenkunnasta sekä sairaanhoitopiiristä. Tasaveroisen päätöksentekomallin ansiosta suurin jäsenkunta, noin 18 000 asukkaan Laukaa on samalla viivalla reilun 800 asukkaan Luhangan kanssa.

Uusi terveyskeskus poikkeaa perinteisestä myös siten, että siinä perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito on yhdistetty samaan organisaatioon. Yleensä ne on ollut tapana pitää erillään.

Terveyskeskuksen perustamisen taustalla on puitelaki, joka edellyttää perusterveydenhuollolta 20 000 asukkaan väestöpohjaa. Seututerveyskeskuksen väestöpohja on 46 000.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme